Târgu-Mureş: Debranşări legale şi ilegale de la Energomur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Debranşări legale şi ilegale de la Energomur
Târgu-Mureş: Debranşări legale şi ilegale de la Energomur

Energomur vine cu oferte pentru a stopa debranşările mureşenilor de la sistemul centralizat. 202 de apartamente s-au debranşat legal, iar restul aleg ofertele societăţii sau îşi pun centrală proprie.

Mureşenii au la dispozţie două opţiuni pentru a-şi încălzi apartamentele în sezonul rece şi a beneficia de apă caldă. O primă opţiune ar fi să rămână în sistemul centralizat oferit de societatea Energomur, iar alta să se debranşeze şi să-şi monteze centrală de apartament.

Debranşări ilegale

Potrvit reprezentanţilor Energomur, dar şi ai municipalităţii, a doua opţiune ar fi ilegală, în condiţiile în care s-a investit mult în centralele termice din cartiere. Deşi ameninţaţi cu amenzi, mureşenii nu pot fi traşi la răspundere dacă îşi montează astfel de centrale, deoarece instanţa le dă cîştig de cauză. „Nu e voie să se debranşeze dar întotdeauna se apelează la Constituţie sau la diferite drepturi care spun că „eu fac ce vreau în casa mea”. Anii trecuţi am aplicat amenzi, dar au fost anulate prin hotărâri judecătoreşti, deci Energomur a pornit anul acesta pe calea ofertelor”, a spus Tiberiu Pop, director comercial al Energomur.

Oferte atractive

Ofertele Energomur ar fi distribuţia orizontală a energiei termice şi facturarea individuală. „În sistemul de distribuţie orizontală avem deja peste 2.000 de apatamente, dar oferim şi serviciul de facturare individuală, care presupune un contract direct cu consumatorul, care plăteşte doar apa şi încălzirea pe care o consumă”, a mai spus directorul. În acestă lună societatea va emite primele facturi pentru peste 40 de apartamente care au semnat contracte individuale de facturare şi speră ca până la sfârşitul anului numărul acestora să ajungă la 500.

Debranşăti legale

Sunt şi consumatori lăsaţi de Energomur să părăsească sistemul centralizat. E vorba despre 284 de apartamente aflate în blocuri în care restul locatarilor au centrale proprii. Energomur anticipează că în lunile reci aceste apartamente vor avea o factură la întreţinere de 1.500 de lei, deoarece vor suporta şi pierderile de pe reţea. „Din punct de vedere economic este foarte greu să realizăm termoficarea la standarde corespunzătoare pentru că agentul termic mai mult se risipeşte până ajunge la acel  singur locatar de pe scară. De asemenea, noi avem un grup de măsurare care trebuie citit şi verificat metrologic, ceea ce implică iar nişte costuri pentru societatea noastră. Cu toate acestea, vom continua să alimentăm acele apartamente rămase în reţea, dar vor avea o factură foarte mare”, a mai spus directorul. Până acum din cele 284 de apartamente în cauză s-au debranşat 202, iar cu restul se poartă în continuare discuţii.

Cât costă ofertele Energomur?
Pentru  distribuţia orizontală Energomur suportă toate lucrările de pe casa scării, inclusiv contorul, iar locatarul plăteşte doar instalaţia din interiorul casei sale, care pentru o garsonieră poate ajunge la 600 de lei, iar pentru un apartamente cu două camere la 1.500 de lei. Pentru facturarea individuală costul este de 1,5 lei, adica trei copii xerox, după actul de identitate, actul de proprietate şi buletinul de verificare metrologică a contorului.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite