Cum vede Florea reorganizarea administrativ-teritorială a ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Târgu-Mureşului consideră că oraşul nostru merită să fie capitala „Regiunii Centru”. Toţi primarii din judeţ urmează să se întâlnească pentru a stabili strategia cea mai bună de organizare administrativă

Update ora 13.00: În cadrul unei conferiunţe de presă, Dorin Florea a declarat că întâlnirea primarilor din judeţ este,în fapt, un "gest responsabil în ceea ce priveşte descentralizarea. Aceasta trebuie şi va fi realizată în viitorul apropiat, pentru că nu se mai poate să depindem de ministere deşi avem instituţii teritoriale. Vocea primarilor nu este întotdeauna ascultată, dar acest lucru trebuie săse schimbe. Capitala viitoarei regiuni trebuie să fie la Târgu-Mureş pentru români şi pentru maghiari".

Primarul Dorin Florea nu renunţă la ideea sa de a fi primar în capitala regiunii centrale a ţării. Aceasta ar urma să fie stabilită oficial după reorganizarea administrativ-teritorială a României. În acest sens, Florea solicită primarilor municipiilor, oraşelor şi comunelor din judeţ să-l sprijine în demersurile sale de a susţine ideea creării unei regiuni formate din şase judeţe, respectiv Braşov, Covasna, Mureş, Harghita, Alba şi Sibiu, care ar urma să aibă capitala la Târgu-Mureş. „Din punct de vedere istoric, economic, social, precum şi al reprezentativităţii etnice, avem toate condiţiile să susţinem Târgu Mureşul în competiţie cu Braşovul: mediul economic, cel universitar, resursele umane, infrastructura, transportul, existenţa unor instituţii cu acoperire teritorială, existenţa unui aeroport internaţional pledează în favoarea acestei opţiuni”, susţine primarul în mesajul transmis tuturor administraţiilor locale din judeţ.

Cu alte cuvinte, Florea propune organizarea, până pe data de 20 august, a unei întâlniri a primarilor din judeţ, în cadrul căreia să fie dezbătute, în spiritul interesului regional comun, toate aspectele legate de implicaţiile şi consecinţele noii împărţiri administrativ – teritoriale asupra întregului areal mureşean, în condiţiile deschiderii unei noi etape de dezvoltare a zonei. Dacă intenţia lui Dorin Florea se va materializa, oraşul nostru ar putea deveni unul dintre cele mai importante din ţară, atât din punct de vedere economic, cât şi administrativ.

Ce piedici pot interveni în realizarea dezideratului lui Florea

Demersul primarului din Târgu-Mureş se poate lovi de opoziţia etnicilor maghiari, care de curând au amânat reorganizarea administrativ teritorială,în condiţiile în care nici măcar una din variantele propuse de aceştia nu a fost susţinută de Parlament.

La Consiliul Reprezentanţilor Unionali care a avut loc la Târgu-Mureş în 25 iunie, Kelemen Hunor,prezedintele UDMR declara că „noi propunem să amânăm discuţiile şi decizia cu privire la reforma administrativă şi să ne concentrăm asupra descentralizării, asupra reformei administraţiei centrale şi locale păstrând cele 41 de judeţe actuale”. La începutul lunii iulie, consilierii judeţeni au respins cu 18 voturi împotrivă proiectul de iniţiere a unui referendum la nivel de judeţ privind reorganizarea teritorială.

Potrivit preşedintelui Consliului Judeţean, Lokodi Edita, organizarea unui astfel de referendum ar fi costat 13 milioane de lei vechi, o cheltuială nejustificată în condiţiile în care discuţiile privind reorganizarea administrativă s-au amânat. Totuşi, nu e exclus ca în viitorul apropiat să fie reluate discuţiile privind organizarea referendumului cu pricina.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite