Cum scapă pensionarii mureşeni de plata asigurării de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform legii, pensionarii care primesc sub 740 de lei pe lună sunt exceptaţi de la contribuţia la asigurările sociale de sănătate. În 2010, peste 2.300 de pensionari mureşeni s-au trezit cu pensiile poprite din cauza neplatei taxelor şi impozitelor locale sau a ratelor bancare.

Mureşenii aflaţi la pensie pot scăpa de plata asigurărilor sociale de sănătate dacă au pensia mică. Mai precis, cei care primesc mai puţin de 740 de lei pe lună, vor fi exceptaţi de la plata CAS-ului. Cu alte cuvinte, statul va fi cel care va plăti banii respectivi Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate (FNUASS).

În momentul în care vom efectua plata pensiilor pe luna ianuarie vom şti exact despre câţi pensionari este vorba la nivelul judeţului Mureş. Cert e ca din acest an, doar pensionarii care primesc peste 740 de lei lunar vor plăti contribuţia lunară la asigurarea socială de sănătate”, ne-a declarat Roxana Iliescu de la departamentul de Comunicare al Casei Judeţene de Pensii Mureş. Pensionarii se bucură de faptul că scapă de o cheltuială în acest an, atât cât se pot bucura, în condiţiile în care oricum primesc foarte puţini bani în fiecare lună.

După 42 de ani de muncă, primesc 600 de lei în mână. Oricum, putea fi o sumă şi mai mare de atât, că tot e o bătaie de joc câţi bani primesc. Norocul meu e că mă ajută şi copiii, dar nu toţi pensionarii au şansa asta. Dacă mai plăteam şi banii pentru CAS, nu aveam ce mânca”, ne-a mărturisit Maria Rotaru, 66 de ani, pensionară, căreia pensia i-a fost poprită cu anul trecut cu 30% din cauza datoriilor.

Peste 2.000 de pensionari nu-şi primesc toţi banii

 Numărul pensionarilor care s-au trezit cu pensiile popriri la sfârşitul anului 2010 s-a dublat faţă de 2009, astfel că neplata CAS-ului poate reprezenta o adevărată salvare pentru pensionarii aflaţi în situaţia de a nu-şi primi pensiile în întregime. Popririle s-au efectuat din cauza datoriilor la plata taxelor şi impozitelor locale sau pentru neplata ratelor la bănci.

În 2010, peste 2.300 de pensionari mureşeni s-au trezit cu pensiile poprite din cauza neplatei taxelor şi impozitelor locale sau a ratelor bancare. Numărul pensionarilor care au avut pensiile poprite la sfârşitul anului 2010 s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009.  Astfel, dacă la sfârşitul anului 2009 erau înregistraţi 1.174 de pensionari cu pensiile scăzute din cauza neplăţilor, în luna decembrie a anului trecut figurau 2.311 de mureşeni în această situaţie. Suma maximă ce poate fi reţinută în urma popririlor reprezintă o treime din pensia lunară.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite