Târgu-Mureş: Cum obţineţi bani pe timp de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Cum obţineţi bani pe timp de criză
Târgu-Mureş: Cum obţineţi bani pe timp de criză

IMM-urile trebuie să pregătească proiecte pentru începutul anului viitor. O editură mureşeană organizează o caravană naţională de informare pentru patroni.

Patronii intreprinderilor mici şi mijlocii pot obţine cel mai uşor bani pentru a depăşi perioada de criză doar urmărind  programele naţionale de sprijin derulate de ministere. Informarea lor lasă însă uneori de dorit. “Majoritatea se trezesc, în lunile mai sau chiar august – septembrie, să ne întrebe ce programe de finanţare avem pentru anul în curs, însă programele apar la începutul anului”, a explicat Torok Csaba, consilier în cadrul Oficiului Teritorial pentru IMM-uri Mureş. Situaţia firmelor mureşene a fost analizată ieri în cadrul conferinţei “Soluţii eficiente pentru afaceri durabile”, organizată la Târgu Mureş de editura locală Agora Media, parte a unui turneu naţional.   

Cum deveniţi “tineri afacerişti”


Unul din cele mai interesante programe derulate este cel pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor. Intitulat “Start”, acesta are două etape: prima înseamnă un curs gratuit de 9 zile, iar în ce-a de-a doua în baza unui plan de afaceri se poate obţine finanţare nerambursabilă de până la 60.000 lei. Statul poate asigura 49% din valoarea proiectului, iar pentru restul solicitantul poate opta fie pentru aport propriu, fie pentru un credit chiar şi cu dobândă subvenţionată. “Anul acesta am avut o convenţie cu CEC Bank”, a mai spus Torok Csaba şi a insistat ca patronii de IMM-uri să “profite” de consultanţa gratuită pentru întocmirea şi decontarea proiectelor. “Din toţi cei care au venit pe la noi 98 % au şi beneficiat de sursă de finanţare”, a încheiat consilierul Otimmc Târgu Mureş. Şi companiile mari sunt cu ochii pe IMM-uri. Sabina Uţă, managerul regional de vânzări al Romtelecom a declarat că departamentul special creat pentru parteneriate cu IMM-uri, are la aproape un an de activitate 120.000 de clienţi, alte 150 de firme aleg zilnic pachete Romtelecom şi că obiectivul este atragerea altor 300.000 de clienţi.

Argumentul organizatorului

“A fost a 49-a conferinţă pe care am organizat-o pe o perioadă de cinci ani şi prima la Târgu Mureş. Soluţii pentru finanţare există şi pe timp de criză. Unele companii cresc pentru că se pot adapta rapid la noutăţi în piaţă, dar pentru asta trebuie să stăpânească informaţia”, a explicat Romulus Maier, director general Agora Media.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite