Târgu-Mureş: Cum învăţaţi arta mişcării – manechine sau dansuri populare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şcoala de Arte din Târgu Mureş organizează până joi înscrieri. Mureşenii pot studia aici design vestimentar sau pictură decorativă ori sculptură.

Şcoala de Arte din Târgu Mureş organizează şi în acest an examenele de admitere la secţiunile muzică, arte plastice, coregrafie, teatru şi de artă populară.

La secţiunea muzică cei interesaţi se pot înscrie la profilele: canto (muzică clasică, populară sau uşoară), pian, vioară, contrabas, chitară clasică, chitară electrică, lăută, acordeon, oboi, clarinet, saxofon, taragot, trompetă, orgă electrică, percuţie, iniţiere armonie, harpă. Proba de examen constă în verificarea auzului muzical, a simţului ritmic şi a memoriei muzicale şi interpretarea a două cântece, la alegerea candidatului.

La secţiunea arte plastice candidaţii se pot înscrie la profilele: foto-imagine, pictură, grafică, design, tapiserie, sculptură. Proba de examen este desenul după natură statică.

Secţiunea coregrafie cuprinde profilele: arta mişcării - manechine, balet contemporan, teatru - dans,  balet clasic, dans popular, dans de societate, dans modern, stepp - ritm, foto model. Proba de examen constă în verificarea auzului muzical, a simţului ritmic şi şi un exerciţiu de mişcare.

Cei care aleg secţiunea teatru pot opta pentru actorie sau teatru de păpuşi. Aici proba de examen cuprinde întrebări din: poezie, fabulă, povestire, verificarea auzului muzical, a simţului ritmic şi interpretarea vocală a unui cântec.

Înscrierile se pot face între orele 11-13 sau 15-17 până joi 3 septembrie 2009. Examenele de admitere sunt programate între 7 şi 10 septembrie 2009, orele 11-13 respectiv 15-18.

Consiliul Judeţean a amânat săptămâna trecută modificarea taxelor şi tarifelor percepute, aşadar au rămas valabile cele din anul şcolar precedent. Astfel, iniţierea în muzică şi coregrafie pentru preşcolari costă 250 lei anual, curusul “dans de societate şi bune maniere” necesită o “investiţie” de 270 lei, iar lecţiile despre artizanat au un tarif de 300 lei. Taxa de examinare – admitere este de 45 lei, cea pentru examene – restanţe este 40 lei, iar taxa pentru eliberarea diplomei este 45 lei.

Atenţie însă, nu toate profilele au acreditarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării. “Am propus să creăm un centru de evaluare, unde cei care doresc să poată susţină un examen pentru certificarea competenţelor pentru piaţa muncii. Nu toată lumea este interesată însă de acest lucru, nu este doar problema noastră ci a tuturor unităţilor de profil din ţară”, a explicat Lelia Albu, directorul unităţii.



Şcoala de Arte din Târgu-Mureş este instituţie publică de cultură, cu profil de învăţământ artistic şi de însuşire a meşteşugurilor tradiţionale, unică in judeţ, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Mureş. Este continuatoarea şcolii înfiinţate în oraş în anul 1908.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite