Criza economică loveşte Parcul Industrial Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase societăţi comerciale au intrat în insolvenţă şi au părăsit Parcul Industrial Mureş, dintre care două în acest an. Din 2009 şi până în prezent, cifra de afaceri a Parcului Industrial Mureş este într-o continuă scădere din cauza crizei economice.

Criza economică a afectat serios şi firmele din cadrul Parcului Industrial Mureş. Astfel, până în prezent şase societăţi comerciale care îşi desfăşurau activitatea acolo, au intrat în insolvenţă sau au reziliat contractul de concesiune. Dacă la început, 22 de firme au concesionat teren pentru realizarea activităţilor de producţie, în prezent numărul acestora a ajuns la 18.

Cele şase firme care au plecat nu au investit în Parc, ci doar îşi plăteau redevenţa conform contractului de concesiune în vigoare. Cele 18 firme rămase au în total circa 1.500 de angajaţi”, a precizat Nagy Istvan, directorul general al Parcului Industrial Mureş.

Afaceri în scădere

Cifra de afaceri a întregului Parc a scăzut din cauza crizei economice. „În anul 2010 obiectivele şi criteriile de performanţă au fost realizate parţial pe fondul crizei economice. Astfel, cifra de afaceri planificată la 2.100.000 lei, s-a realizat la nivelul de 1.933.000 lei, respectiv, 92,0%, din cauza retragerii în cursul anului a trei firme ce ocupau împreună o suprafaţă de 2,3 ha în interiorul Parcului, în timp ce o a patra firmă a solicitat diminuarea suprafeţei concesionate cu 1 ha”, a precizat Bartha Iosif, şeful Direcţiei Economice al Consiliului Judeţean Mureş.

Potrivit acestuia, cifra de afaceri a scăzut în 2010 şi datorită faptului că societăţile din incinta Parcului au încheiat contracte de utilităţi direct cu furnizorii, aceste servicii nemaifiind refacturate de Parc.

În 2011 se menţine tendinţa firmelor de a-şi diminua suprafaţa concesionată. Cifra de afaceri preconizată pentru acest an a fost stabilită la un nivel minim de 1.735.000 lei faţă de 1.933.000 lei cât s-a realizat în 2010 şi faţă de  2.933.000 lei, cât se înregistra în 2009.

Negocieri cu noi investitori

O veste bună ar putea însă veni de la doi mari intreprinzători, care şi-au manifestat interesul să-şi deschidă o linie de producţie în judeţul Mureş. „Suntem în negocieri cu doi mari investitori şi sperăm că în cursul lunii septembrie-octombrie să avem veşti bune. Una dintre firme are ca obiect de activitate prelucrarea metalelor şi a doua, automotive, iar în total vor avea circa 700 de angajaţi”, a mai precizat Nagy Istvan.

Chiar şi acum, în interiorul Parcului sunt firme care înregistrează profit. Un exemplu în acest sens ar fi societatea Romflag SRL, societate cu capital belgian, care are în prezent 16 angajaţi, dar doreşte să-şi extindă producţia de steaguri.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite