Târgu Mureş: Creşterea impozitelor şi taxelor locale, măsură controversată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu Mureş: Creşterea impozitelor şi taxelor locale, măsură controversată
Târgu Mureş: Creşterea impozitelor şi taxelor locale, măsură controversată

Edililor le convine deoarece investitorii vor vărsa impozite mai mari la bugetele locale În perspectiva iernii şi pe fondul crizei, cetăţenii sunt nemulţumiţi că aceste dări le vor subţia suplimentar veniturile personale

Primăria Târgu Mureş consideră binevenită ordonanţa guvernamentală de creştere a dărilor locale cu 20% de la 1 ianuarie 2010, mai ales cele ale persoanelor juridice. Viceprimarul Claudiu Maior a arătat că taxele cetăţenilor vor fi stabilite în funcţie de necesităţi prin hotărâri de consiliu local.

„În Târgu Mureş s-au cumpărat de către investitori străini fabrici precum Electromureş sau fostele Matricon şi Metalotehnica pe sume care la ora actuală se impozitează foarte puţin. Această Ordonanţă Guvernamentală dă posibilitatea Consiliului Local să reevalueze la adevărata dimensiune aceste imobile şi terenuri, cu sume ce pot întregi semnificativ bugetul local”, a spus Claudiu Marior. Viceprimarul a ţinut să sublinieze că niciun paragraf al ordonanţei nu are valoare executorie decât prin consfinţirea sa de hotărâri de consiliu local, iar prevederile ce îi vizează pe cetăţeni vor fi decise în funcţie de priorităţi şi necesităţi.

Oamenii nu agreează ordonanţa


Cetăţenii sunt, fără excepţie, nemulţumiţi de creşterea acestor taxe şi impozite, pe fondul crizei şi în perspectiva unei ierni în care consumurile vor fi, iarăşi, mari. „Păi 20 la sută e foarte mult atât pentru cei cu venituri mici cât şi, în această criză, pentru cei fără loc de muncă”, crede pensionarul Istvan Markus. Mihai Preda, patron, crede că măsura îi ajută pe edili, dar îl defavorizează pe omul obişnuit: „Tocmai acum încearcă să strângă cureaua, pentru că nu mai au de unde să stoarcă bani. Şi, colac peste pupăză, vine şi iarna cu consumuri mari”.

„Până să crească cuantumul dărilor, cred că întâi era necesară o evaluare a funcţiilor pe care le îndeplinesc oraşele aflate în administrarea autorităţilor locale, şi mă refer aici la posibilitatea de a-şi petrece timpul liber, de a parca, de avea acces la servicii publice de calitate”, a opinat Mircea Marcu, economist.

Ce taxe cresc?
Prin noua Ordonanţă de Guvern creşte valoarea de impozitare pentru clădiri, terenuri şi pe mijloacele de transport, respectiv taxele pentru eliberarea de autorizaţii sau certificate, reconstituirea actelor de stare civilă, eliberarea sau preschimbarea cărţilor de identitate şi obţinerea permisului de conducere.

„Ordonanţa nu are valoare executorie decât dacă este confirmată de hotărâri de consiliu local, pe fiecare taxă sau impozit în parte”- viceprimarul Claudiu Maior

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite