Târgu-Mureş: Portret/Valentin Covaciu, un pariu cu dragostea pentru litere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Portret/Valentin Covaciu, un pariu cu dragostea pentru litere
Târgu-Mureş: Portret/Valentin Covaciu, un pariu cu dragostea pentru litere

Valentin Covaciu a lansat două cărţi până la 20 de ani, şi mai pregăteşte una. A scris şi într-un ziar al elevilor, iar acum vrea să înveţe regie. Visul de scriitor e să ajungă în librării, în toată ţara.

Înainte să meargă în clasa I rescria pentru el poveştile gen Albă ca Zăpada, iar din clasa a VI-a pasiunea scrisului nu l-a mai părăsit. “Mă lăsasem de scris şi de citit între clasele IV-VI, eram toată ziua la fotbal”, recunoaşte zâmbind Valentin Covaciu. Însă, profesoara de română le-a cerut eleviilor să scrie o poezie, el a făcut una de două strofe, şi aşa microbul a revenit. Surprinzător oarecum a ales să studieze la Colegiul Naţional Papiu, matematică–informatică,intensivengleză.

Prima carte

A continuat să scrie poezii, s-au adunat vreo 50, a mers la o editură, însă proiectul a rămas în standby. Între timp a mai realizat şi două povestiri, din nou cei de la editură i-au spus că sunt ok, dar a rămas problema finanţării, apoi a scris altceva, un jurnal “între PR-istică şi eseu”, pagini care au ajuns până la urmă publicate sub titlul “Solo de palavre”. “Eram la şcoală, îmi  venea o idee şi scriam, eram pe autobuz, făceam naveta, scriam dacă auzeam ceva interesant şi pe urmă analizam”, explică Valentin modul de “inspiraţie”. A avut parte de lansări la Teatru 74 şi în liceu. “Crezi că ai scos cartea şi vor năvăli toţi să-şi dea cu părearea, dar nu e aşa. La prima carte, scoasă în timpul şcolii, discuţiile cele mai multe au fost despre fragemente  nesemnificative în care erau înjurături”, îşi aminteşte Valentin. A doua carte a apărut în vara anului trecut, povestiri, sub titlul “Caricaturi afunde”. “A fost o experienţă mai ciudată, prietenii nu au mai fost aşa mai impresionaţi, a fost apreciată mai mult de oamenii care scriu”, mai spune Valentin.

Libertate...

Acum lucrează la un nou volum de povestiri, şi a dat admitere şi la regie, deci va studia şi la Universitatea de Artă Teatrală. “Când scrii nu te gândeşti la cititor, e aproape cum ai citi povestea în acelaşi timp în care o scrii. Cred că am început să scriu dintr-o nevoie de a da afară din mine. E plăcut, e un alt fel de lectură, de foarte puţine ori ştiu ce o să se întâmple, mă gândesc ce face personajul într-o situaţie anume. Se leagă foarte mult şi regia, un scriitor trebuie să gândească persoanejele, să vorbească ca ele, aşa şi un regizor trebuie să construiască personajele. În scris reacţiile nu sunt imediate, poate te întâlneşti cu cineva peste timp care-ţi spune ce a citit şi cum i s-a părut.  La teatru ştii că lucrezi, ai imediat rezultatul şi feedback”, şi-a motivat tânărul decizia. “Aş vrea ca textele mele să producă schimbări, să-l scoată pe cititor din tiparele şi clişeele în care trăieşte, deşi are privirea rece să fie în stare să viseze. E vorba de libertate”, a încheiat Valentin.


Întrebări şi răspunsuri

Sunt autorii contemporani români talentaţi?
Cărţile scrise de autorii români contemporani sunt cel puţin la fel de bune ca cele scrise de americani, traduse şi vândute foarte bine în România.

Ai primit sprijin de la Uniunea Scriitorilor?

Uniunea Scriitorilor e destul de inactivă, fac ei pentru ei, se preimiază ei între ei, sunt şi amfitrioni, şi public şi  gazde.

Este legătură între cititor şi scriitor?

Până la urmă cartea ajunge la cel mai simplu mod un produs pe care o editură trebuie să-l vândă. Atunci nu mai eşti scriitor, trebuie să fii comis voiajor, să vinzi.


Ce-i place

Uneori mă mai joc pe calculator, mai merg la un tenis cu un fost coleg de liceu, înot. Îmi place literatura de după anii 30 şi scriitorii care au un stil aparte, Witold Gombrowicz scrie extraordinar.


Ce nu-i place

Să mi se ţină discursuri, predici şi teorii, că fac ceva rău deşi ştiu foarte bine că e rău, dar aleg să fac asta în continuare în cunoştinţă de cauză. Nu-mi plac străzile pe care nu sunt coşuri de gunoi şi sunt foarte multe în oraş.



PROFIL

Nume prenume

Covaciu Valentin

Data şi locul naşterii

22 septembrie 1989, Târgu Mureş

Studii

An II Litere, UPM
An I Regie, UAT

Activitate
Student

Stare civilă
Necăsătorit

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite