Târgu-Mureş: Portret/ Cosmin Bodea: „Munca în echipă e esenţială”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosmin Boldea
Cosmin Boldea

Este conştient că poate contribui, ca antrenor la FCM Târgu Mureş, la reintrarea după două decenii a unei echipe din oraş, în elita fotbalului românesc.

A început fotbalul la 13 ani, la liceul sportiv din Oradea. Un ins cerebral, Cosmin Bodea mereu a ştiut ce vrea, ca juc[tor ;i acum ca antrenor. „La început am fost mijlocaş, nefiind prea înalt, însă la finalul junioratului am crescut 20 de centimetri şi am devenit fundaş central, post pe care am jucat apoi toată cariera”, povesteşte Cosmin Bodea, care a fost influenţat mult de Nicolae Covaci de la Oradea, nepotul celebrului Pişti Covaci, antrenorul marelui Ajax.

El mi-a spus că trebuie să muncesc mult, fiind atent şi la tentaţiile vieţii extrasportive. Şi aşa am jucat în toate diviziile. La juniori am jucat în Divizia C, apoi de la 18 ani am trecut pe la FC Bihor şi FC Braşov în divizia secundă. La Dinamo Bucureşti am fost între 1986-1989, echipă ce a câştigat în acel an campionatul, după care între 1999 şi 2000 am plecat în Turcia la Sakariaspor, am revenit la Braşov şi mi-am încheiat cariera sportivă în 2007 în Cipru, la echipa Alchilarnac”, înşiră Cosmin Bodea, pentru care modelele fotbalistice au fost, în România, Gică Popescu şi în străinătate Cesare Maldini.

Provocarea Ligii I

Fiind în pauza competiţională şi având încă un an de contract cu echipa din Cipru, Cosmin Bodea s-a antrenat la Precizia Săcele cu Marin Barbu, care a renunţat şi s-a trezit antrenor la acea echipă. „Ca jucător nu eram interesat decât de mine, dar acum responsabilitatea e mult mai mare. Măiestria antrenorului e să ştie să vorbească cu toată lumea pe limba sa şi să fie respectat, eu nefiind adeptul metodelor milităreşti”, spune Bodea, care dintre români îl are ca model pe Cornel Dinu, iar dintre cei străini pe Fabio Capello. A preluat, în vara lui 2008 pe FCM Târgu Mureş, echipă ce a terminat atunci pe locul III, iar acum e campioană de toamnă în seria a doua, cu o singură înfrângere.

Acum obiectivul calificării e limpede. Adept al continuităţii, la nucleul de jucători existent sper să mai aducem minimum patru, câte unul pe fiecare compartiment, care să poată juca şi anul viitor. Doar printr-o strategie bine pusă la punct, împreună cu conducerea, putem aborda cu succes returul, care e mult mai greu, deoarece avem 3-4 contracandidate puternice”, atenţionează Cosmin Bodea. Aflat la începutul carierei de antrenor, el e conştient că performanţa aduce spectatorii la stadion, şi mai ales în Târgu Mureş, care de foarte mulţi ani nu a mai avut echipă de primă divizie, după ce ASA Armata s-a „stins” în 2000, iar o revenire ]n primul eşalon e importantă pentru comunitate.


Întrebări şi răspunsuri
Cum v-aţi caracteriza?
Nu las nimic la întâmplare, eu dacă ştiu că nu pot face ceva, nu o fac
Vă consideraţi un om norocos?
Da, pentru că sunt mulţumit de cariera ce am avut-o în fotbal, şi care sper să fie la fel de bună şi în antrenorat.
Cum eraţi ca sportiv şi cum sunteţi acum, ca antrenor?
Atunci eram „rău”, acum însă trebuie să fiu echilibrat, spre a transmite acelaşi lucru atât echipei cât şi conducerii clubului, între cele două planuri eu fiind un fel de interfaţă, la bine şi la rău.

Ce îi place
Nu e un tip influenţabil, ci unul organizat, calculat, care ştie să gestioneze bine momentele de criză; nu lasă nimic la voia întâmplării, nici victoriile şi nici înfrângerile nu-l „dau pe spate”. Este adeptul gândirea pozitivă unui echilibru între muncă şi distracţie, îi place muzica

Ce nu îi place
Poate uneori, are unele scăpări, reacţii, pe care însă mereu încearcă să le ţină sub control, să le corecteze dacă au ieşit, totuşi, la suprafaţă. Nu-i plac mincinoşii şi trădătorii ori duplicitarii. Nu-i plac indisciplinaţii, şi cei care vorbesc prea mult fără să se priceapă, indiferent de raporturile ierarhice în care se află.    

Profil
Născut 12 iunie 1973 la Beiuş
Studii, Facultatea de Educaţie fizică şi sport la Braşov
Funcţia, antrenor de fotbal la FC Municipal
Căsătorit, un copil

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite