Târgu-Mureş: Copiii cu malformaţii cardiace în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bugetul scăzut din acest an a dus la limitarea intervenţiilor chirurgicale cardiace la copii. Deşi medicii preconizau 380 de operaţii în acest an, au reuşit doar circa 327, iar lista de aşteptare se întinde până în aprilie 2010.

Conform statisticilor, în Romania se nasc anual aproximativ 1.000 de copii cu malformatii cardiace, iar 900 dintre acestia necesită intervenţie chirurgicală în primul an de viaţă. Astfel de operaţii se realizează doar la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu-Mureş, unde, cu toate că există personal specializat şi două săli de operaţie dotate ultramodern, bugetul s-a redus în acest an.

Intervenţii chirurgicale limitate

 Datorită diminuării bugetului alocat cu 25% faţă de anul trecut, medicii mureşeni n-au reuşit să efectueze decât circa 335 de intervenţii chirurgicale la copii anul acesta, deşi şi-au propus 380 iniţial. „IBCvT e singura clinică din ţară unde se fac astfel de operaţii, iar fără finanţare separată pentru intervenţiile la copii şi cu bugetul redus, normal că ni s-a diminuat şi activitatea, iar asta se reflectă în lista de aşteptare care e până în aprilie 2010. Acum avem 70 de copiii care necesită intervenţie chirurgicală în cel mai scurt timp posibil şi alţi 300 care aşteaptă un diagnostic, dintre care 80% necesită sigur operaţie. Ponderea cea mai mare o au copiii cu vârste între 0 şi un an”, a spus conf.univ. dr. Horaţiu Suciu, şeful secţie Chirurgie Cardiovasculară II, Adulţi şi Copii din cadrul IBCvT.

 Părinţi disperaţi

Pe lista de aşteptare pentru o intervenţie chirurgicală se află şi băieţelul de un an de zile al familiei Dabu din Râmnicu Vâlcea. „La maternitatea din Râmnicu Vâlcea i s-a descoperit un suflu la inimioară când avea cinci zile. Am fost trimişi la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului din Bucureşti, iar când avea copilul trei săptămâni am venit la IBCvT la Târgu-Mureş. Aici am fost internaţi, am fost înscrişi pe lista de aşteptare în decembrie anul trecut şi de atunci am venit în Târgu-Mureş de cinci ori cu speranţa ca de fiecare dată când venim să fie operat”, spune Lorena Dabu, mama copilului.

Tânăra mamă e disperată deoarece copilul ei e foarte sensibil la frig din cauza bolii, iar la Râmnicu Vâlcea nu există nici măcar un cardiolog pediatru. „În martie anul acesta eram programaţi pentru operaţie dar ne-au amânat pentru luna mai, apoi pentru iunie, când ne-au cerut să mergem până la Timişoara pentru nişte analize suplimentare. Ne-am întors cu analizele, dar medicii ne-au spus din nou că nu sunt fonduri şi că operaţia va avea loc cel mai probabil abia în ianuarie anul viitor. Mi-e frică însă să nu păţească ceva până atunci, pentru că vîd că deja se învineţeşte la faţă”, povesteşte mămica.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite