Copiii noştri sunt în pericol! Ce otrăvuri îi „aşteaptă” în parcurile din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fetiţă s-a intoxicat după ce a mâncat fructele unui arbore decorativ aflat într-un parc din Târgu-Mureş. Parcurile şi locurile de distracţie pentru cei mici ascund pericole nebănuite, la care părinţii nici măcar nu se gândesc.

O fetiţă de şase ani a ajuns de urgenţă la spital, după ce a mâncat un pumn de fructe care se găseau pe un arbust deocrativ. Fetiţa se juca împreună cu alţi copii în parcul de pe Bulevardul 1848 şi era supravegheată de bunică. Nici nu şi-au dat seama părinţii când copiii s-au apucat de gustat din fructele otrăvitoare. „Eram la serviciu şi mă sună mama că a ajuns la spital cu fetiţa. Erau în parc şi a mâncat fructe. Medicii au spus că e un fel de soc, dar că e toxic, nu e comestibil. Fetiţa mea a spus că fructele aveau un gust dulce –acrişor şi a mâncat cred eu în exces”, a declarat Anamaria B. mama fetiţei. La un sfert de oră după ce a ingerat fructele ornamentale, fetiţei i s-a făcut rău. „A vomat în jet, avea frisoane, tremura, îi era rău, nu mai putea sta în picioare. Norocul nostru este că a vomat şi au ieşit o parte din fructe afară din organism. Atlfel nici nu vreau să mă gândesc, medicii au zis că putea fi mult mai rău”, povesteşte mama.

După ce a mâncat, din pură curiozitate, fructe aflate pe teritoriul parcului din cartierul Dâmbu Pietros, micuţa a fost foarte aproape de moarte. Acum, ea se tratează pentru a scăpa de substanţele chimice din corp. „Analizele au ieşit prost. Ficatul e mărit, iar fetiţa trebuie să urmeze un tratament pentru două luni, plus că trebuie să mergem la control în fiecare săptămână. Nu mi-am închiupuit că ar putea mânca aşa ceva, ea nici de mică nu lua de pe jos nimic. Dar nici nu înţeleg cum de în parcurile unde se joacă copiii, pot exista plante otrăvitoare”, se întreabă mama.

Părinţii sunt speriaţi

Părinţilor nu le vine să creadă ce s-a întâmplat şi cât de mare e riscul care îi paşte pe copiii lor, mai ales că ei aici îşi fac veacul. „Am auzit ce s-a întâmplat şi am rămas şocată. Nu mi-am imaginat că plantele sunt otrăvitoare, ştiam că nu se mănâncă, dar nici chiar să ajungi să mori din ele. Cum să pui în parcuri plante otrăvitoare?”, spune Ionela Moldovan, mămica unui băieţel de cinci ani. „Sunt foarte atentă la copilul meu. Dar văd că e de ajuns o secundă de neatenţie şi poate avea loc o tragedie. Nu îmi vine să cred că atunci când se plantează pomi în parcuri nimeni nu se gândeşte că un copil ar putea mânca fructele. Aici e plin de copii. Peste 30 de copii vin în acest parc zilnic, oricui i s-ar fi putut întâmpla”, ne-a declarat Camelia Bejan, mămică.


Administraţia Serelor se dezice de plantele toxice

Pe lângă arborele decorativ mai există în parcul de pe Dâmbu, încă trei plante mari care fac fructe roşii, cu aspect atrăgător şi care nu sunt comestibile. La toate au acces copiii, chiar şi cei care abia învaţă să meargă. Mai mult, există specii la care nici nu te gîndeşti şi care prezintă un real pericol pentru cei care le duc la gură. Iedera, socul sau tisa provoacă introxicaţii grave la cei care le ingerează. Medicii spun că primul simptom este greaţa , urmată de multe ori de febră ,ameţeli şi tulburări respiratorii. „Noi nu plantăm aşa ceva în parcuri, suntem foarte atenţi şi avem grijă cu ce ornăm locurile din oraş. Plantele care sunt otrăvitoare, gen socul, cresc din flora spontană. Pur şi simplu seminţele sunt purtate de vânt sau prin excrementele păsărilor şi cresc unde le prieşte. Noi nu avem personal ca să mergem prin parcuri să vedem unde au crescut asemenea plante şi să le scoatem de acolo şi nu avem nici autoritatea să facem aşa ceva”, a declarat  Gheorghe Mureşan, director Administraţia Serelor din cadrul Primăriei Municipiului Târgu-Mureş. Ca urmare, singura soluţie este vigilenţa părinţilor, care trebuie să fie cu ochii în patru atunci când sunt în parcuri şi spaţii de joacă împreună cu puştii lor.

Halucinaţii în parcul din Reghin

În luna octombrie a anului trecut un tânăr din Reghin a ajuns la spital, după ce a consumat seminţe de datură pe care le-a găsit în parcul din oraş. Împreună cu un prieten el a gustat din planta decorativă, iar la jumătate de oră a început să aibă halucinaţii, astfel că a fost internat de urgenţă la Clinica de Psihiatrie din Târgu-Mureş. Medicii spun că asemenea plante pot provoca moartea, dacă cel care le consumă nu ajunge la spital în timp util. Datărul se găsea în parcurile reghinene de cel puţin zece ani. După incident, primarul a dispus distrugerea plantelor respective din întreg oraşul.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite