Târgu-Mureş: Consultaţii gratuite pentru depistarea cancerului de sân

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Consultaţii gratuite pentru depistarea cancerului de sân
Târgu-Mureş: Consultaţii gratuite pentru depistarea cancerului de sân

La Centru integrat pentru depistarea cancerului de sân ecografiile, mamografiile şi biopsiile vor fi gratuite. Cancerul de sân afectează anual în medie 200 de mureşence, fiind pe locul doi ca şi cauză de deces în judeţ.

Cancerul de sân poate afecta orice femeie cu vârste între 20 şi 65 de ani, dar poate fi vindecat dacă este depistat la timp. Mureşencele pot afla gratuit dacă sunt suspecte sau nu de cancer de sân la noul Centru integrat pentru depistarea acestuia deschis în cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş.

Condiţii de examinare


Pacientele trebuie să se programeze telefonic în prealabil începând cu 15 octombrie la numărul de telefon 0365. 88. 25. 73 şi să aibă o trimitere de la medicul de familie. „Investigaţiile se vor face atât în scopul confirmării diagnosticului persoanelor bolnave cât şi în scopul depistării active a cancerului de sân. Programul de screening al cancerului de sân al Ministerului Sănătăţii este în pregătire, ceea ce înseamnă că am reuşit să ne organizăm înaintea acestui program. Am luat decizia că în scop de diagnostic, examinările se vor face în baza biletelor de trimitere de la medicul de familie şi medicul specialist atunci când persoana are un simptom, iar pentru eleve, studente, şomere, persoane din mediul rural şi persoane cu venit mai mic de 700 lei consultaţiile să fie gratuite atât mamografia şi ecografia”, a spus dr. Silviu Morariu, managerul Spitalului Clinic Judeţean Mureş.

Acesta a mai precizat că pentru serviciile la cerere, preţul consultaţiei va fi de 30 lei pentru o mamografie şi 20 lei pentru pentru ecografie. În cazul depistării unei leziuni  tratamentul va fi în continuare gratuit prin programele naţionale de sănătate.

Investigaţii de ultimă generaţie

Avantajul noului Centru integrat pentru depistarea cancerului de sân este faptul că pacienta beneficiază într-un singur loc de tot tratamentul de care are nevoie. „Centrul pentru depistarea cancerului de sân este dotat cu un mamograf, un ecograf Dopller şi o puncţie biopsie, în valoare totală de aproximativ 400.000 de lei”, a mai spus Morariu.

Pacientele sunt sfâtuite să meargă la medic dacă simt orice modificare la palparea sânului. „Pacientei i se face o ecografie sau o mamografie, iar dacă nodulul este benign i se recomandă un tratament. Dacă nodulul este suspect de cancer se recomandă o puncţie biopsie, extirpare chirurgicală a sânului, sau un examen oncologic dacă forma de cancer este într-o fază mai avansată. Dacă nodulul e malign pacienta va putea face şi puncţia biopsie în cadrul Centrului şi în maxim două săptămâni vom ştii exact ce fel de nodul este. Puncţia biopsie este gratuită”, a spus dr. Minerva Mălău, medic primar radiolog.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite