Constantin Copotoiu, chirurgul pentru care primează dragostea faţă de pacienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Copotoiu
Constantin Copotoiu

Profesorul doctor Constantin Copotoiu, şeful Secţiei Chirurgie Genarală I din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă şi rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş a fost ales de 5,16% din cei  1.213 mureşeni, care şi-au votat medicii cu care se mândresc pe site-ul mures.adevarul.ro.

Decizia cititorilor a fost confruntată ce cea a redacţiei Adevarul şi a juriului de specialitate al campaniei, iar decizia finală s-a luat pe baza unei medii aritmetice. 
Medicul Constantin Copotoiu nu se află la prima nominalizare de acest gen, realizările sale profesionale fiind recunoscute şi apreciate de-a lungul timpului. Născut pe 29 mai 1948 pe meleaguri gorjene, Constantin Copotoiu practică medicina din anul 1973, fiind atras de chirurgie încă din anul II de facultate, de când a intrat pentru prima oară într-o sală de operaţie. Pasiunea pentru chirurgie l-a determinat să facă gărzi benevol, doar pentru a-şi aprofunda cunoştinţele. „Chirurgia este matematica ştiinţelor medicale. Chirurgie pot face toţi absolvenţii, însă performanţă pot face doar cei care pe lângă dorinţă au talent şi muncesc în continuu”, a precizat medicul.

Pacientul, pe primul loc

Prof.dr. Constantin Copotoiu consideră că pentru un medic trebuie să primeze dragostea faţă de pacient şi dorinţa de a-i veni în sprijin. „Talentul unui medic implică şi capacitatea de a conduce discuţia cu pacientul, asta pentru a-i câştiga încrederea”, spune Constantin Copotoiu. Acesta este şi sfatul pe care medicul mureşean îl dă mereu tinerilor studenţi medicinişti. Reputaţia şi integritatea, dar şi respectul pentru jurământul lui Hypocrtate au fost printre criteriile de selecţie în campania „Top cinci medici cu care mureşenii se mândresc”. Constantin Copotoiu nu uită că medicina şi mai ales chirurgia implică o muncă de echipă. Medicul trebuie să fie însă mereu stăpân pe situaţie, indiferent de gravitatea cazului cu care se confruntă. „Chirurgul nu trebuie să se precipite în nici o situaţie. Trebuie să îşi păstreze calmul şi luciditatea”, a precizat Constantin Copotoiu.

Realizări în carieră

Reputaţia sa în domeniul chirurgiei i-a fost recunoscută la nivel naţional şi internaţional. Astfel, prof. dr. Constantin Copotoiu a fost ales în funcţia de preşedinte al Societăţii Române de Chirurgie pentru perioada 2008-2010. Clinica pe care o conduce deţine una dintre cele mai bune statistici din ţară în ceea ce priveşte operaţiile toracoscopice sau laparoscopice. Medicul Constantin Copotoiu efectuează anual circa 800 de intervenţii chirurgicale.  Renumele său a fost recunoscut de numeroase asociaţii medicale din ţară şi străinătate. Astfel, medicul Constantin Copotoiu  este membru al Societăţii Române de Chirurgie Hepato-bilio-pancreatice, al Asociaţiei Române de Chirurgie Endoscopică şi alte tehnici intervenţionale şi membru de onoare al Asociaţiei Chirurgilor Francezi, al Societăţii Române de Chirurgie Laparoscopică şi Suturi Mecanice şi al Ligii Internaţionale a Medicilor Români de Pretutindeni.

Pasionat de sport

Medicul Constantin Copotoiu nu este atras doar de chirurgie ci şi de sport. Universitatea de Medicină şi Farmacie  pe care o conduce are şi o echipă de volei, medicul fiind şi preşedintele de onoare Clubului Sportiv Universitar Medicină. Constantin Copotoiu nu lipseşte de la meciurile fetelor, fiind un susţinător înfocat al acestora. În rest, îşi petrece timpul cu familia,  atât soţia cât şi cele două fiice lucrând tot în domeniul medical.Medicul este pasionat şi de animale, în special de câini şi de cai,  animale de care s-a îndrăgostit în satul bunicilor.

Povestea medicului mureșean cu care ne mândrim, clasat pe locul al patrulea în top, va fi publicată miercuri pe site-ul mures.adevarul.ro.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite