Compania IBM face „pepinieră“ de cercetători la Târgu-Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul Centru de Excelenţă în Cercetare din ţară va fi deschis cât de curând în oraşul nostru. Centrul va avea ca activitate în special cercetarea în domneniul medical. Cercetătorii români, dar nu numai ei, vor avea şansa să studieze aici.

Compania americană IBM (International Business Machines) sprijină crearea în oraşul nostru a primului Centru de Excelență în Cercetare din România, axat pe informatica medicală. Ieri a fost semnat un memorandum de înţelegere privind crearea Centrul de Excelență în Cercetare „Transilvania“ (CECT) la Târgu-Mureş. Compania americană doreşte să investească mai întâi aici, iar apoi să se extindă şi în celelalte trei judeţe învecinate: Braşov, Alba şi Cluj.

Avantajele Centrului de Excelenţă

Centrul ar urma să fie deschis pe locul fostului Aeroclub şi va aduce oraşului mai multe beneficii. Cei mai avantajaţi vor fi specialiştii români din universităţile transilvănene, care vor beneficia aici de instruire la cele mai înalte standarde.

De asemenea, centrul va contribui la crearea de noi locuri de muncă în oraş, dar şi la creşterea prestigiului Transilvaniei şi, implicit, la stimularea investiţiilor străine şi atragerea de fonduri europene în zonă.

„În viitor, acest centru va deveni un punct de atracţie pentru cercetătorii români din străinătate, dar şi pentru specialiştii prezenţi în ţară, datorită numeroaselor locuri de muncă ce vor fi create“, a precizat primarul Dorin Florea. 

Următorul pas este evaluarea de către compania IBM a mediului universitar din Transilvania şi pregătirea investiţiilor necesare. În următoarele două luni, universităţile din Ardeal trebuie să îşi prezinte proiectele în domeniul cercetării.  „Reprezentanţii universităţilor şi ai administraţiilor locale din aceste oraşe, împreună cu cercetători ai IBM Research din diferite state ale lumii, vor forma, în perioada următoare, un grup de lucru care va stabili sectoarele de activitate şi investiţiile necesare realizării Centrului de Excelenţă Transilvania, urmând să semneze un acord de cercetare“, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Compania americană IBM Reserch are, pe plan mondial, zece centre de cercetare însumând peste 3.000 de cercetători din întreaga lume.  La Târgu-Mureş ar urma să se deschidă cel de-al  11-lea centru, unde compania va contribui cu toată experienţa tehnică acumulată în domeniul informaticii medicale.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite