Târgu-Mureş: Iazul batal de la Combinatul chimic Azomureş, ecologizat pe bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Iazul batal de la Combinatul chimic Azomureş, ecologizat pe bani europeni
Târgu-Mureş: Iazul batal de la Combinatul chimic Azomureş, ecologizat pe bani europeni

Azomureşul va demara procedurile preliminare privind organizarea licitaţiei de stabilire a firmei ce va ecologiza iazul batal din spatele combinatului chimic.

Aceasta este concluzia la care s-a ajuns în urma discuţiilor de la ministerul mediului pe care prefectul de Mureş, Marius Paşcan, le-a avut împreună cu reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Mureş, Gărzii de Mediu Mureş, Direcţiei Apelor Mureş şi ai Combinatului Azomureş.

“În concluzie, Uniunea Europeană este dispusă să finanţeze închiderea acestor iazuri batal în condiţii ecologice şi ca şi viabilizarea terenurilor în cauză”, a spus prefectul Paşcan, care a adăugat că a beneficia de aceste finanţări  din parte Uniunii Europene, iazul batal trebuie preluat de administraţia publică locală din Târgu Mureş sau de către Consiliul Judeţean, care să înainteze proiectul pentru  finanţare Uniunii Europene.

Costuri de 20 de milioane de euro
În cadrul discuţiilor s-a convenit ca societatea Azomureş să îşi asume realizarea unui studiu de prefezabilitate din care să reiasă care sunt costurile pe care închiderea iazurilor batal le presupune şi pe ce perioadă se vor întinde lucrările respective. În acest sens, directorul executiv al Azomureş, Angela Podină, a confirmat că că zilele următoare se va începe conceperea caietului de sarcini.

“Noi avem prevăzute costuri estimative de circa 20 de milioane de euro pentru ecologizarea batalului”, a spus Podină. Acesta iaz batal de 32 de hectare, vechi de peste trei decenii, a fost închis în ianuarie 2007, ca şi parte a planului de conformare impus de procedurile de aderare a României la Uniunea Europeană.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite