Târgu Mureş: Portret Istvan Vidami: Colecţionar de cartele telefonice şi campion la bridge

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu Mureş: Portret Istvan Vidami: Colecţionar de cartele telefonice şi campion la bridge
Târgu Mureş: Portret Istvan Vidami: Colecţionar de cartele telefonice şi campion la bridge

Minte de matematician, riguros şi logic, târgumureşeanul a îmbinat pasiunea de colecţionat cu rigoarea jocului de bridge

Pasionat de mic de colecţionarea a tot felul de lucruri, cutii de chibrituri, bancnote, monede, vederi sau timbre, târgumureşeanul a reuşit să adune în opt ani şi peste 18.000 de cartele telefonice din 120 ţări. În colecţia sa se găsesc serii deosebite, de la zodiac, pomi de Crăciun, animale, flori, peisaje, la desene animate, filme şi serii de puzzle, care, puse alături acoperă o suprafaţă de 250 de metri pătraţi.

„Mereu m-au pasionat de colecţiile. În copilărie, tata era mereu supărat că îmi cheltuiesc banii degeaba. Acum 8 ani, băiatul meu a primit de la un prieten câteva cartele jerpelite şi şi-a propus să colecţionez cartele. El ulterior a renunţat dar m-a prins pe mine. Am mai găsit cartele pe ici pe colo, după aceea prin Internet am realizat că poţi să iei legătura cu colecţionari din alte ţări, am început să fac schimburi, am mai umblat şi prin Ungaria şi colecţia a început să crească”, a spus Istvan. La un moment dat, a fost foarte mare pentru copil care mi-a zis: „Ştii ce, tati, eu renunţ în favoarea ta şi când o să cresc, atunci o s-o preiau”, a declarat Vidami.

El adaugă că această colecţie nu s-a oprit fiindcă o dată cu reducerea semnificativă a cartelelor de telefonie fixă, au apărut cartelele de reîncărcare. „Cred că am făcut corespondenţă cu colecţionari din 60-70 de ţări. Există un site pe internet cu ajutorul căruia poţi să întreţii colecţia, să faci schimb”, a arătat Istvan Vidami.

Campion la bridge

De mic i-a plăcut să joace ceva, şah, table, cărţi, plăcându-i implicit competiţia, dar niciunul dintre aceste jocuri nu l-a satisfăcut precum bridge-ul, dovadă că acum în casa sa, Istvan Vidam are 15 trofee şi medalii. „Am auzit prima dată de bridge prin clasa a VIII-a. De la momentul în care am cumpărat primul set de cărţi şi până să cunosc pe cineva care ştia să joace, au trecut 9 ani. În 1990 am aflat că există şi club de bridge în Târgu Mureş. Ceea ce părea o glumă, o distracţie, s-a transformat în ceva serios.

Însă din 2005 am început să particip la competiţii, iar în 2006, la cel mai mare concurs din România, la festivalul de bridge de la Mamaia din trei concursuri am câştigat două, producând printre competitori o mare surpriză. Ulterior am câştigat şi alte concursuri, prin ţară şi prin Ungaria, ca şi locul III la campionatele naţionale de perechi.

La Mamaia în 2008 am luat locul II şi în acest an, săptămâna trecută, am ajuns pe poziţia a treia”, spune Istvan care, ca o primă experienţă, a participat anul acesta la campionatele europene de la San Remo. El intenţionează să înfiinţeze un club de bridge în Târgu Mureş. „În România, la ora actuală, există circa 1000 de  jucători de bridge, din foarte puţini semiprofesionişti, adică nu trăiesc din acest joc, ceea ce îi cam împiedică să particpe la marile competiţii internaţionale. 

Întrebări şi răspunsuri

Cu ce sunt colecţionarii diferiţi faţă de ceilalţi oameni?
Un hobby nu poate fi explicat logic, îl ai sau nu; e ceva care te prinde.  E la fel cum mereu i-a plăcut matematica.
Ce are bridge-ul în plus faţă de alte jocuri de cărţi?
Este un joc de strategie, cel mai complex joc de cărţi, în care în permanenţă este vorba de probabilităţi. Faţă de poker, norocul la bridge, chiar dacă se folosesc aceleaşi cărţi, are o pondere de maximum 10 la sută.
Te-a tentat să joci poker pe bani?
Am jucat şi joc, dar numai dacă nu există banii puşi pe masă. Sunt şi jucători de bridge care joacă poker, însă în ce mă priveşte evit o asemenea situaţie.

Ce îi place

Matematica, logica au fost mereu una din plăcerile sale, un talent pe care l-a avut dintotdeauna. În privinţa sa, apreciază sinceritatea, fracheţea şi modul propriu de gândire.

Ce nu îi place
În privinţa sa, îl deranjează că atunci când se supără, se enervează mult prea mult. Nu e foarte sociabil, are puţini prieteni şi amici. Tradiţionalist, este adeptul schimbărilor cât mai puţine, preferând, în ciuda progresului, ca, pe cât posibil, lucrurile să nu se modifice. Nu îi place deloc politica, şi în afară de sport, nu prea citeşte presa nici pe internet. Nu îi place să facă tapaj de ceea ce ştie şi poate.


Născut în 24 iulie 1967 la Târgu Mureş
Studii, facultatea de subingineri, Universitatea Petru Maior
Profesie, colecţionar şi jucător de bridge
Divorţat, un copil

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite