Târgu-Mureş: Profil / Cladia Pescar: „Eu mă consider un om cu soluţii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Profil / Cladia Pescar: „Eu mă consider un om cu soluţii”
Târgu-Mureş: Profil / Cladia Pescar: „Eu mă consider un om cu soluţii”

Târgumureşeanca şi-a asumat două proprietăţi cu risc, Hotelul Grand din Târgu Mureş şi Castelul Lăpuşna, pe care luptă să le introducă în circuitul public

Mereu Cladia Pescar a fost o ambiţioasă şi i-a plăcut competiţia. „În opt clase nu am ratat niciun premiu întâi, fiind şi comandantă la pionieri. Părinţii mă rugau să mai las şi pe alţii la premiul întâi, eu fiind deja prea ambiţioasă şi prinzând gustul de a fi mereu prima, atât la carte cât şi la diverse concursuri, de şah sau karting, unde am ajuns la niveluri de concurs naţional”, declară Claudia Pescar, care nu s-a gândit că va ajunge să conducă o afacere decât după 1989. Între timp, sentimetul de compasiune l-a încercat pe perioada în care a lucrat în sănătate.

„Ca asistentă medicală nu exista bolnav pentru care să nu mă implic. Mereu am avut o sensibilitate crescută faţă de oamenii de o provenienţă socială modestă – chiar am adus acasă purici şi păduchi, de la copiii ce-i ţineam în braţe”, rememorează Claudia Pescar.

Proprietar al Hotelului Grand şi al castelului de la Lăpuşna

După 1989, a început, cu familia, diverse afaceri în Reghin, iar 10 ani mai târziu deţinea 15% din acţionariatul Grand SA, din activele căruia a cumpărat până la 51 de procente, care au corespuns Hotelului Grand şi castelului de la Lăpuşna. În 2000, Grandul funcţiona ca hotel de două stele, şi care aducea profit vara şi lucra în pierdere vara. Nu în ultimul rând, plecau turiştii, nemulţumiţi de condiţiile oferite de o clădire în care 30 de ani nu s-au făcut investiţii, drept care hotelul a fost închis în 2005. „Am încercat mai multe variante, de închiriere, de vânzare sau de a-l reface din credite, însă nu a existat niciun cumpărător care să-mi ofere o anume sumă”, spune femeia de afaceri.

Hotelul Grand, reabilitat pe bani europeni

Drept care a decis să solicite finanţare pe bani europen. „Proiectul a trecut toate etapele de evaluare şi în orice moment pot fi anunţată de ADR Centru să semnez contractul de finanţare. Acesta se ridică la 2,5 milioane de euro, plus costurile neeligibile, aşadar un total de 4 milioane. Hotelul va fi de patru stele, cu 106 camere, restaurant, bar, sală de conferinţe”, spune Claudia Pescar. Şi la castelul de la Lăpuşna are nevoie de investiţii, însă nu se poate face nimic până nu se încheie un proces pe rol, pe care Grand SA în are cu presupusul prinţ moştenitor a Casei Regale a României, prinţul Paul. „Acolo se organizează seminarii, conferinţe, tabere, diverse programe turistice, însă nu e legătură telefonică, pe fix sau mobil, iar partea de infrastructură este şi ea precară”, spune Claudia Pescar. 

Ce îi place

Îi place foarte mult să citească, să se documenteze cât mai precis în orice domeniu de interes. Îi plac călătoriile. Adoră florile – are o mică grădină la castelul Lăpuşna. Este o persoană tenace, căreia îi plac lucrurile bine făcute.

Ce nu îi place 

Faptul că bunătatea i-a fost luată drept slăbiciune. Nu suportă oamenii publici îndoielnici care se expun excesiv. Încearcă să îi evite pe cât poate pe mincinoşi, pe ipocriţi, ca şi pe oamenii care nu-şi ţin cuvântul.

Întrebări şi răspunsuri

Cum v-aţi autocaracteriza?
Sunt înclinată mai puţin spre latura materială. O parte din profitul Hotelului Grand va fi destinat copiilor şi bătrânilor, şi nu-mi voi cumpăra avion sau iaht. Apoi, mă străduiesc să fiu o bună mamă, rolul cel mai important din viaţă.
Sunteţi o naivă?
Mi-e greu să întorc spatele cuiva când ştiu că are o problemă. Însă s-a profitat mult de mine.
Sunteţi o femeie de succes?
Există doar oameni de succes, documentaţi, informaţi şi care nu dau vina pe altcineva la greu. Eu mă consider un om cu soluţii.


Profil

Născută în 3 septembrie 1962, Reghin
Studii, Facultatea de Drept la Oradea
Profesie, om de afaceri
Necăsătorită, un copil

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite