Târgu-Mureş:Portret-Adrian Barbu: ”Ciclismul înseamnă bucurie, libertate şi viaţă!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş:Portret-Adrian Barbu: ”Ciclismul înseamnă bucurie, libertate şi viaţă!”
Târgu-Mureş:Portret-Adrian Barbu: ”Ciclismul înseamnă bucurie, libertate şi viaţă!”

Ciclistul mureşean participă la concursuri pe teren greu şi la curse de maraton din pasiune pentru sportul extrem.

Aparent un tânăr ca oricare altul, Adrian a simţit dintotdeauna că viaţa fără sport nu oferă satisfacţie. În urmă cu câţiva ani, arbitra concursurile de cross country la care participau cluburile sportive RoBike şi Otto. „Am fost atras mereu de sport  şi pot spune că mi-au plăcut provocările şi am alergat mereu după satisfacţie. Pasiunea pentru ciclism a apărut în urmă cu mulţi ani, când cluburile de care eram şi sunt şi azi apropiat, RoBike şi Otto, concurau la diferite campionate balcanice, europene sau chiar mondiale, ori pe la concursurile de cross country de la platoul Corneşti din Târgu-Mureş, unde eu arbitram”, povesteşte Adrian.

Escaladă sportivă
Banii reprezentau o problemă, astfel că în lipsa unei biciclete pe măsura dorinţei de afirmare a tânărului, dragostea pentru munte şi-a spus cuvântul. „Nu îmi permiteam o bicicletă cu care să pot concura, astfel că m-am apucat de alte sporturi. Am început cu escalada sportivă pe un panou artificial construit într-o cameră, fiind singurul la ora aceea din oraşul nostru care practica acest sport în condiţiile respective. Mă antrenam zi de zi pentru concursuri pe stâncă sau pentru campionatele naţionale de dificultate, însă rezultatele nu îmi ofereau satisfacţia de care aveam nevoie. Şi toate acestea din cauza lipsei unui panou de antrenament mai complex”, spune mureşeanul.

Performanţe pe două roţi
Adrian a decis să îşi construiască propria bicicletă din piese second hand, pentru a putea participa la competiţii. „În urmă cu 3 ani m-am hotarât să-mi construiesc propria bicicletă şi aşa am ajuns la start la Cupa Federaţiei, unde participau cei mai buni ciclişti din ţară. Nu eram antrenat cum trebuie, însă eram dornic să gust puţina adrenalină. De atunci, particip anual la aproape toate concursurile din ţară, adică 7 sau chiar 8. Este foarte plăcut să te aliniezi la start cu peste 300 de ciclişti cu care împarţi aceeaşi pasiune”, afirmă sportivul.

Chiar dacă nu e uşor să termine pe primele locuri, ambiţia şi pasiunea îl ghidează pe Adrian în tot ceea ce face. Nu beneficiază de sponsori, astfel că bucuria e cu atât mai mare în momentul în care depăşeşte ciclişti care deţin astfel de avantaje. „În acele momente simt că pot face exact ce fac şi ei, înţelegând ce înseamnă spiritul competiţiei. Am participat la aproximativ 30 de curse, iar anul acesta am terminat pe locul 12 la Maratonul din Miercurea Ciuc. La concursurile de anul viitor voi ataca podiumurile”, declară Adrian Barbu.


Profil

Născut
13 ianuarie 1986, la Târgu-Mureş

Activitate profesională
Reprezentant vânzări

Educaţie
Facultatea de Geografie Dimitrie Cantemir

Stare civilă
Necăsătorit

Ce-i place

„Îmi plac provocările şi îmi place să călătoresc, să observ, să învăţ
şi să le povestesc şi altora. Ca şi hobby, pe lângă sport e tot ce înseamnă IT, chitară şi muzică electronică. Trebuie să fii conectat permanent la ceea ce îţi place”, spune Adrian.

Ce nu-i place

„Nu-mi place deloc aglomeraţia din trafic şi nu înţeleg rostul liniei continue pe drumurile drepte. Nu suport băieţii care depăşesc la semafor şi adorm la verde, precum şi pe cei care se îmbracă în oraş ca în sala de antrenament”, recunoaşte tânărul.

Întrebări şi răspunsuri

Care a fost cel mai dificil traseu pe care ai concurat?
 A.B.: Există multe lucruri nepravăzute într-o cursă de mountain bike. Anul acesta în 31 mai, am participat la Szilvasvarad Marathon, care a fost de departe cea mai grea cursă de până acum, primul concurs la care am abandonat din cauza epuizării fizice.

Cât ai investit în ciclism până în prezent?
A.B.: Bicicleta fiind elementul cel mai important în acest sport, atrage şi cea mai mare investiţie. Nu am făcut niciodată un calcul, însă ar ajunge la aproximativ 2.000 de euro, mult mai puţin decât costă bicicletele sportivilor legitimaţi.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite