Cercetarea agricolă mureșeană se află în pragul falimentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Centrul de cercetare funcționează în prezent cu banii rezultați din comercializarea laptelui
Centrul de cercetare funcționează în prezent cu banii rezultați din comercializarea laptelui

Stațiunea de Cercetare pentru Creșterea Bovinelor, de la Sângeorgiu de Mureș, e în pragul colapsului financiar, în condițiile în care nu a primit bani de la bugetul de stat în ultimii doi ani.

Situația dramatică în care se află centrul de cercetare l-a determinat pe prefectul de Mureș, Alexandru Petru Frătean, să trimită o scrisoare Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, prin care i-a solicitat alocarea de fonduri pentru asigurarea bunei funcționări a instituției.

"Având în vedere importanţa cercetării pentru dezvoltarea oricărui sector economic, pentru a salva de la dispariţie staţiunile de cercetare încă existente, vă rog să aveţi în vedere şi să analizaţi posibilitatea sprijinirii acestui sector. O altă problemă care ne-a fost semnalată se referă la faptul că până în prezent nu s-au adoptat Hotărâre de Guvern pentru organizarea şi funcţionarea instituţiilor de cercetare agricolă, generând o serie de probleme în buna desfăşurare a activităţii", a arătat Frătean în scrisoarea sa.

Îmbunătățiri genetice cu banii de pe lapte

Staţiunea de Cercetare–Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor, de la Sângeorgiu de Mureș, administrează un teren de aproximativ 600 de hectare și 400 de capete de taurine aparținând rasei Bălţata Românească, acestea având un potenţial genetic deosebit. În plus, stațiunea are 45 de angajați şi un colectiv de cercetători care încearcă să îmbunătățească solurile și hibrizii  plantelor furajere, pe lângă misiunea clară de îmbunătățire genetică a rasei Bălţata Românească.
Reprezentanții centrului de cercetare se tem ca instituția pe care o administrează să nu sfârșească precum celelalte stațiuni de cercetare pe care le-a avut Mureșul.  În urmă cu 10 ani, în județ funcționau șase astfel de centre de cercetare, specializate pe legumicultură, pomicultură, animale de blană și porcine, toate oprindu-și activitatea din cauza finanțării defectuoase. Bugetul Staţiunii de Cercetare a fost redus în 2010 de la 370.000 de lei la 240.000 de lei, bani ce ar fi urmat să intre în conturile instituției. Din păcate, aceste sume au fost date uitării de către Ministerul Agriculturii.

Singura noastră sursă de venit este producția de lapte, pentru că noi nu am primit nici măcar un leu de la Ministerul Agriculturii în ultimii doi ani. În aceste condiții, este foarte greu să rezistăm, mai ales că obligaţiile la bugetul statului sunt foarte mari”, a declarat Ioan Oroian, directorul stațiunii de cercetare.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite