Centura Târgu Mureşului pentru care s-a pierdut finanţarea de la BM ar putea fi făcută cu bani UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centura municipiului Târgu Mureş, pentru care s-a pierdut finanţarea de la Banca Mondială, ar putea fi realizată din bani europeni, primarul oraşului, Dorin Florea, anunţând că a convins Ministerul Transporturilor să includă proiectul în Programul Operaţional Sectorial de Transport.

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că proiectul centurii municipiului, care era iniţial în programul Băncii Mondiale, ar fi fost extrem de greu de realizat în următorii cinci-şase ani din surse proprii, ale statului român, dar a convins Ministerul Transporturilor să îl includă în Programul Operaţional Sectorial de Transport, unde are şanse să primească finanţare europeană nerambursabilă, transmite corespondentul Mediafax.
"Centura Târgu Mureşului - nu e vorba de drumul ocolitor, ci de centura Târgu Mureşului - un proiect de 62 de milioane de euro, care e foarte greu din buget local, din buget naţional, să-l faci. E foarte greu, neavând bani de investiţii, că banii se duc în salarii şi pensii. Am luat acel program cu doamna ministru (Anca Boagiu, ministrul Transporturilor - n.r.), care era inclus în proiectul Băncii Mondiale - 60 la sută bani rambursabili, pe care statul român să-i dea înapoi, şi 40 la sută ar pune partea română. Nu aveam nicio şansă să facem această centură în următorii, bănuiesc, cinci-şase ani, pentru că trebuie să ai o creştere economică suficientă ca să porneşti un program naţional de centuri ale oraşelor. Deci e programul cu Banca Mondială, în care eram şi noi şi Reghinul", a spus Florea.
El s-a referit la centura de ocolire a Târgu Mureşului pe traseul Corunca-Livezeni, cu întoarcere prin Ernei, pentru care s-a pierdut finanţarea de la Banca Mondială în 2009.
"Am luat acest proiect şi doamna ministru l-a inclus în POS Transport, bani nerambursabili, ai Uniunii Europene. Am băgat acest proiect unde are toate şansele să fie finanţat, pentru că bani europeni sunt, banii de cofinanţare sunt insignifianţi, putem să intrăm, de anul viitor porneşte centura", a susţinut Florea.
Finanţarea de la Banca Mondială a fost pierdută, la sfârşitul anului 2009, pentru cinci centuri de ocolire din ţară, între care două din judeţul Mureş - de la Târgu Mureş şi Reghin, întrucât banii alocaţi nu au fost cheltuiţi de autorităţile locale.
Termenul de cheltuire a banilor, 31 iulie 2009, a fost prelungit până la 31 decembrie anul trecut, dar pentru că nimeni nu a accesat aceşti bani, Banca Mondială a decis să închidă linia de finanţare.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite