Cea dintâi expoziţie naţională de hărţi vechi, la Mureş Mall

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este o colecţie de hărţi din secolele XVI-XVII, reproduceri ale unor mari cartografi olandezi

Galeria de Artă din Mureş Mall şi Art Posters invită târgumureşenii în această seară, de la ora 18.30 la vernisajul expoziţiei "Hărţi vechi", un eveniment inedit ce întinde până pe 10 decembrie. Poate fi admirată măiestria cartografiei şi grandoarea unor vremuri demult apuse într-o colecţie de 20 de hărţi geografice si de navigaţie din sec. XVI - XVIII.

Este o premieră naţională, afirmă directorul de producţie al Artposters, Ştefan Ormenişan. „Hărţile sunt tipărite pe pânză de tablou (canvas), din bumbac, tratate cu un lac special. E o colecţie de hărţi geografice şi de navigaţie, peste 50, din care le expunem pe cele mai spectaculoase », afirmă Ştefan Ormenişan.

România Mare şi Ungaria Mare, doar la comandă

„Cea mai veche hartă e din 1531, autor Hermannus Veraed, cea mai mare, ca dimensiuni, este creaţia celebrului cartograf olandez, Henricus Hondius al II-lea, iar preţurile sunt între 239 lei, o hartă a Oceanului Atlantic sau un zodiac medieval, şi 599 lei cea a lui Herdrik Hondius.”, explică Ştefan Ormenişan. Târgumureşeanul mai are şi două hărţi de mare rezonanţă în sufletele localnicilor, pe care însă a evitat să le expună. Este vorba de hărţile României Mari şi a Ungariei Mari care însă pot fi achiziţionate la comandă.

„Iniţial voiam să le expun pe amândouă, dar am preferat până la urmă să evit orice interpretare”, consideră Ştefan Ormenişan. El arată că următoarele proiecte sunt o expoziţie de pop-art a anilor 60, şi una legată de perioada muzici rock a anilor 1970-80. „Eu cumpăr imaginile astea din străinătate fiindcă în România nu există o bancă digitală de imagini, plus puţini pictori sunt de acord să ofere drepturile de reproducere”, conchide Ştefan Ormenişan.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite