Ce spectacole în premieră le-au fost pregătite mureșenilor în noua stagiune a Teatrului Național

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe mureșeni îi așteaptă un an spectaculos la Teatrul Național
Pe mureșeni îi așteaptă un an spectaculos la Teatrul Național

Compania „Liviu Rebreanu” a Teatrului Naţional Târgu-Mureş pregăteşte pentru noua stagiune un program de premiere special, într-un an ce marchează aniversarea a 50 de ani de teatru românesc în orașul nostru.

Prima premieră a stagiunii este „Efectul Genovese” de Alina Nelega, în regia lui Gavril Cadariu. Cu participarea extraordinară a Cătălinei Mustaţă şi lansând într-un rol important o talentată  tânără actriţă, Diana Avrămuţ, cu susţinerea experimentată a actorului Niki Cristache şi în colaborare cu studenţii facultăţii de teatru din Târgu-Mureş, Efectul Genovese este un spectacol delicat dar plin de forţă, în scenografia lui Bartha Joszef şi în spaţiul sonor creat de muzicianul american de origine română, Lucian Ban.
   
O altă premieră a stagiunii este „Poveste irlandeză”, un spectacol de Oana Leahu. Spiriduşi, zâne şi oameni care se întâlnesc într-o feerie scenică destinată tuturor vârstelor, acesta este Poveste irlandeză. Respectul, înţelegerea şi dragoste ne ajută să convieţuim într-o lume armonioasă, pare să ne spună spectacolul Oanei Leahu, în scenografia delicată a Rodicăi Arghir şi păpuşile construite de artistul plastic SIR, pe un scenariu original, realizat după texte traduse de Sorin şi Monica Rusu.

„Contra iubirii” de Esteve Soler în regia Radu Nica va avea premiera în această stagiune la Teatrul Naţional Târgu-Mureş. Regizorul Radu Nica, unul din tinerii creatori importanţi ai teatrului românesc şi director artistic al Teatrului German din Timişoara, propune publicului târgumureşean o întâlnire cu teatrul internaţional nou, de foarte bună calitate, într-un spectacol inventiv, direct, viu.

În săptămâna aniversară a celor 50 de ani de teatru românesc la Târgu-Mureş, Compania "Liviu Rebreanu" propune publicului pentru noua stagiune un spectacol-eveniment, regia fiind semnată de Anca Bradu, pornind de la textul Amurgul burghez de Romulus Guga, poet, prozator şi mai ales dramaturg, personalitate importantă a culturii româneşti, care a trăit şi a scris la Târgu-Mureş.

Totodată, în afara premierelor, spectatorii mureşeni pot revedea câteva dintre spectaolele stagiunilor trecute, printre acestea numărându-se:

 
„Carmina Burana”, de Carl Orff, spectacol eveniment de Gigi Căciuleanu

„Căsătoria” după N.V. Gogol, regia artistică  Tufan Imamutdinov (Rusia)

„Cloaca” de Maria Goos, regia Theodor Cristian Popescu

„PRAH (6 din 49)” de György Spiró, regia artistică:  Cristian Ioan

“ MEDE/EA sau Despre fericirea conjugală” un spectacol de Roxana Marian

„CAMPIONATUL DE IMPROVIZAŢIE” un spectacol de Vlad Massaci


În programul stagiunii 2012-2013, Teatrul Naţional Târgu-Mureş propune şi un spectacol de operă invitat, susţinut de Opera Maghiară din Cluj. Este vorba despre „Paiaţele”, autor Ruggero Leoncavallo, regia fiind semnată de Szabó Emese.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite