Ce mall-uri puteam avea! Cum a „sabotat” criza shopping-ul mureşean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu doi ani erau planificate cinci mall-uri pentru Târgu-Mureşul anului 2012. În locul mult trâmbiţatului Mega Mall Târgu-Mureş, situat în imediata apropiere a Gării Mari, putem admira un superb câmp cu buruieni.

Criza financiară, care a dus chiar la intrarea în insolvenţă a unor companii dispuse să investească în oraşul nostru, ne-a îndepărtat de oraşe precum Cluj sau Braşov din punctul de vedere al centrelor comerciale de tip Mall. Proiectele investitorilor care ar fi urmat să pompeze sute de milioane de euro în spaţii destinate shopping-ului şi distracţiei zac momentan în sertare ascunse de praf. Ne limităm la Promenada Mall şi Mureş Mall, cele două centre comerciale inaugurate la sfârşitul anului 2007.

Tiago Mall, prima lovitură dată de criză Mureşului

Compania nord-irlandeză Mivan Kier era prima care anunţa un al treilea mall în oraşul nostru după Mureş Mall şi Promenada, ce urma să fie inaugurat în 2010. Intitulat sugestiv Tiago şi urmând a fi situat pe strada Gheorghe Doja, mall-ul a devenit istorie odată cu intrarea în insolvenţă a companiei-mamă. Nord irlandezii au înregistrat datorii de 20 de milioane de euro în urmă cu doi ani, iar proiectul acestora de dezvoltare a unei reţele naţionale de zece mall-uri (incluzând aici şi Tiago) în urma unor investiţii totale de 700 milioane de euro, nu a mai putut fi transpusă în realitate. Tiago Mall urma să conţină 150 de spaţii comerciale, pe o suprafaţă totală de 25.000 de metri pătraţi.

Mega-câmpul de lângă Gara Mare

„Unde te duci mureşeanule la cumpărături şi distracţie?”, întreabă semeţ panoul afişat în imediata apropiere a Gării Mari, unde urma să fie construit Mega Mall. Răspuns: în câmp. Deoarece cu asta s-au ales mureşenii care aşteptau să facă shopping în complexul anunţat pe trei nivele, cu 140 de spaţii comerciale, supermarket, restaurante, cinema şi sală de bowling, întinse pe o suprafaţă închiriabilă de 30.000 de metri pătraţi. Reprezentanţii companiei Novum Omega SRL, care urma să investească 50 de milioane de euro în mega-complexul ce urma să aibă o parcare subterană pe două nivele, acuză şi birocraţia pentru eşecul proiectului.

image

În Târgu-Mureş e foarte greu să obţii aprobări pentru asemenea proiecte de anvergură. Acesta e unul din motivele din cauza căruia Mega Mall nu a mai fost realizat, iar dacă pe lângă birocraţie adăugăm şi criza financiară în ecuaţie, devine imposibilă ideea realizării acelui mall”, spun reprezentanţii firmei bucureştene. Un alt aspect negativ pentru târgumureşenii din zonă, pe lângă nerealizarea Mega Mall, este cel imobiliar. Apartamentele din blocurile situate în apropierea Gării, mai precis cele aflate în imediata apropiere a ipoteticului centru comercial, ar fi valorat cu cel puţin 50% mai mult azi dacă totul decurgea conform planurilor celor de la Novum Omega SRL.

În momentul de faţă, un apartament cu două camere, confort 1, în zonă, costă undeva între 32.000 şi 33.000 de euro, iar dacă acel mall ar fi fost construit, valoarea ar fi crescut cu 20-25%”, ne-a declarat Vasile Rusu, agent imobiliar la Euro Imobil Târgu-Mureş.

Plaza Centers, frumos doar pe hârtie

Fosta clădire a Imatex-ului ar fi trebuit să fie un şantier în lucru în prezent, deoarece anul viitor ar fi urmat să fie inaugurat centrul comercial Plaza Centers. Ineditul proiectului îl reprezenta faptul că spaţiul respectiv ar fi fost unul mixt: atât comercial, cât şi spaţiu pentru birouri. Iniţial, Plaza trebuia finalizat la sfârşitul lui 2010, fiind ulterior programat pentru începutul anului viitor.

image

Dar criza financiară a lovit adânc în buzunarele investitorilor, astfel că arhitecţii israelieni de la compania Yashar Architects au realizat un proiect splendid care va rămâne mult timp de-acum încolo doar pe hârtie. Investiţia era cifrată la aproximativ 80 de milioane de euro, iar Plaza, odată finalizat, ar fi fost alcăuit din 30.000 de metri pătraţi de spaţii comerciale şi pentru birouri închiriabili şi circa 1.200 de locuri de parcare. Un vis frumos, rămas la stadiul de vis.

Cum ar fi arătat o zi de shopping în toate mall-urile

Să facem un exerciţiu de imaginaţie şi să vizualizăm traseul către utopicele Mall-uri mureşene. Criza financiară nu a existat, iar oraşul nostru este în plină floare a retail-ului. Pornim din centrul oraşului, de la Mureş Mall, dar facem asta dimineaţa, întrucât ziua e scurtă la câte mall-uri avem de vizitat. Urmează Mega Mall şi Plaza Centers, după care ne oprim tot pe strada Gheorghe Doja, dar spre periferia vestică a străzii principale a oraşului. Acolo ne aşteaptă, semeţ, Tiago Mall. E deja seară, astfel că ne relaxăm la un film 3D la cinematograful de la Promenada Mall, după care putem pleca satisfăcuţi acasă. Cam aşa ar fi trebuit să arate o zi de mall-shopping  în Târgu-Mureş, dar din păcate ne putem bucura doar de Mureş Mall şi Promenada Mall. Fără miez, felia de pâine e mai săracă.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite