Ce filme putem vedea diseară la Festivalul Filmului European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

”East side stories”, ”Negru, maro, alb” și ”Zăpezile de pe Kilimanjaro” sunt filmele pe care mureșenii le pot urmări astăzi la Teatrul Național, în cadrul Festivalului Filmului European, care are loc în acest sfârșit de săptămână la Târgu-Mureș.

Teatrul Naţional din Târgu-Mureş este gazda Festivalului Filmului European, care este organizat de Institutul Cultural Român şi care le oferă cinfeililor posibilitatea de a urmări 11 filme europene.

Eveniment tradițional pentru luna mai, Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaştilor din România, Arhiva Naţională de Filme, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene.

Festivalul se desfăşoară în perioada 3 - 27 mai în cinci orașe: București (3 – 13 mai, la Cinema Studio și la Cinemateca Eforie), Brașov (10 – 13 mai, la Centrul Cultural Reduta), Timișoara (17 – 20 mai, la Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran”), Tîrgu-Mureș (17 – 20 mai, la Teatrul Național) și Iași (24 – 27 mai, la Casa de Cultură „Mihai Ursachi”).

Mureșenii vor avea parte de trei filme europene în această seară.

De la ora 17.00, filmul unguresc ”East side stories”. Filmul cuprinde patru episoade dintr-un serial de televiziune în 12 părţi, difuzat la MTV, intitulat Jurnal de bord. Nuvelele a doisprezece scriitori contemporani maghiari sunt ecranizate într-un jurnal subiectiv, care acoperă cei 20 de ani ai schimbării de regim în Ungaria.


De la ora 18.30, va rula pelicula austriacă ”Negru, maro, alb”. Don Pedro este şofer de camion. Transportă usturoi şi roşii, dar şi muncitori fără acte, din Africa în Europa. Profitul este mare. La fel şi riscul.


Jackie, o tânără din Nigeria, traversează Sahara împreună cu băiatul ei, Emanuel. Destinaţia lor este Geneva, oraşul în care locuieşte tatăl copilului. La graniţa dintre Africa şi Europa, Pedro, Jackie şi Emanuel se întâlnesc pentru prima dată şi pornesc cu toţii într-o călătorie aventuroasă.

Începând cu ora 20.30, mureșenii vor putea urmări ”Zăpezile de pe Kilimanjaro”, un spectaculos film francez. În ciuda faptului că şi-a pierdut de curând slujba, Michel trăieşte fericit cu soţia lui, Marie-Claire, înconjuraţi de copii şi nepoţi.

În ajunul unei călătorii în Tanzania, la Muntele Kilimanjaro, fericirea celor doi este însă distrusă de un atac armat în propria casă, când doi indivizi îi agresează şi îi jefuiesc. Nefericirea lor este şi mai mare atunci când află că unul dintre agresori este unul dintre tinerii muncitori concediaţi în acelaşi timp cu Michel. Marie-Claire şi Michel îşi dau seama treptat că agresorul lor, Christophe, a acţionat numai din necesitate: trăieşte singur cu cei doi fraţi mai mici, de care are grijă în mod admirabil, după ce mama lor îi părăsise de mulţi ani.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite