Târgu-Mureş: Cazurile de cancer de sân în creştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primele şase luni ale anului au fost depistate peste 100 de cazuri noi de cancer de sân. Cancerul de sân poate afectat orice femeie între 20 şi 65 de ani, dar depistat din timp poate fi vindecat.

Cancerul de sân este o maladie ce poate afecta orice femeie între 20 şi 65 de ani. Prevenţia este însă foarte importantă, deoarece depistat din timp, cancerul de sân poate fi tratat. O spun atât specialişii cât şi pacientele, care au înfruntat această boală.

Una dintre ele este şi mureşeanca Eva Raţ, care a fost diagnosticată cu această maladie acum trei ani de zile. „Mi s-a depistat din timp dar nu m-am dus la medic de frică. Până la urmă m-am dus şi m-am operat la Târgu-Mureş şi Cluj. Când m-am îmbolnăvit eram văduvă, iar aflarea veştii a fost ca o bombă, a fost un şoc foarte mare, dar am trecut peste el. Acum face tratament medicamnetos şi merg o dată la şase luni la control”, spune Eva Raţ.

Optimismul, cheia vindecării

După operaţie mureşeanca şi-a reluat viaţa cu optimism, aşa cum le sfătuieşte să facă pe toate mureşencele aflate în aceaşi situaţie. „Momentan sunt în pensie de boala, dar lucrez ca voluntară la Fundaţia „Curcubeu”, unde lucrez cu copii romi. Am o fata măritată, am o nepoţică de trei ani şi mă bucur că sunt alături de familia mea. Femeile ar trebui să-şi păstreze optimismul, acesta e cheia vindecării”, a spus Eva Raţ.


Aproximativ 200 de cazuri noi pe an

Potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică Mureş, numărul cazurilor de cancer la sân este în creştere. „Cancerul de sân este o maladie, care la nivelul tumorilor înregistrate la populaţia din judeţul Mureş ocupă locul doi după cancerul bronho-pulmonar, la fel şi la decese este tot pe un nefericit loc doi. Pe primele şase luni ale acestui an avem în evidenţă cu cancer de sân 104 cazuri. Media este în jur de 200 de cazuri noi pe an. Din fericire sunt tot mai multe cazuri descoperite într-o fază incipientă, când pot fi tratate şi vindecate”, a spus Marcela Vasluian, director coordonator adjunct la Direcţia de Sănătate Publică Mureş.


Protezele, principala problemă

După operaţie, pacientele au nevoie de o proteză pentru sântul extirpat. Costul acestora nu este însă suportat de Casa de Asigurări de Sănătate. „ Eu mi-am pierdut un sân iar proteza e marea noastră pentru că este foarte scumpă. Eu am primit una second hand de la nişte prieteni din Olanda. La noi costa în jur de 400 de lei şi ne-ar trebui două, plus nişte sutiene speciale”, a spus Eva Raţ.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite