Târgu-Mureş: Catastrofă ecologică trecută sub tăcere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Catastrofă ecologică trecută sub tăcere
Târgu-Mureş: Catastrofă ecologică trecută sub tăcere

Peste 300 de kilograme de peşti au murit în urma unor lucrări efectuate de către Direcţia Apelor Mureş pe barajul de pe râul Niraj. Cu toate acestea, autorităţile ţin totul sub tăcere

Lucrările de decolmatare de la baraj au ridicat turbiditatea apei peste cotele admise, astfel că peştii au murit în lipsa oxigenului. Incidentul a avut loc în urmă cu 10 zile însă nu s-a dat nici o sancţiune, mai mult, reprezentanţii Gărzii de Mediu abia dacă ştiu despre ce e vorba. „Am primit întradevăr o sesizare, însă nu ştiu dacă acel comisar căruia i s-a încredinţat sesizarea a şi verificat-o”, spune Daniela Burdeţi, reprezentant al Gărzii de Mediu Mureş.

Peştele mort-mărul discordiei între două instituţii mureşene
Peştii morţi de pe albia râului Niraj au fost suficienţi pentru a dezgropa securea războiului între Fundaţia Eco Center şi DAM. Cele două instituţii îşi aduc reciproc acuze, la mijloc aflându-se peştii răposaţi, aproximativ 300 de kilograme, cât au reclamat autorităţile locale din Miercurea Nirajului.

Baraj comunist
Fundaţia Eco Center susţine că proiectul barajului de pe Niraj este unul ridicat după modele comuniste, când nu se ţinea cont de aspectele ecologice . „Nu s-a ţinut cont la proiectare de caracteristicile râului. S-a întâmplat astfel că tot nămolul acela fertil, care dădea faimă zonei, a devenit un material ucigaş. Au murit peşti în cantităţi foarte mari, dar e greu de estimat câţi, oamenii au tot mers cu coşul şi i-au cules din apă. Au fost ucişi din cauza turbidităţii foarte ridicate a apei. Când am dus proba de apă la laborator mi-au zis că nu fac analiză la ape uzate (n.r. de canal)”, ne-a declarat preşedintele Fundaţiei Eco Center, Zoltan Hajdu.

Omul, bată-l vina!
De cealaltă parte, oficiali ai DAM susţin că au făcut acest fapt forţaţi de împrejurări şi că au avut de ales între două dezastre. „Am avut de ales între două rele şi desigur că am optat pentru cel mai mic rău. Dacă lăsam aşa situaţia, exista riscul ca la primele inundaţii mai serioase toate localităţile care înainte se aflau sub ape de două, trei ori pe an să fie din nou inundate. Am eliminat riscul momentan şi ne cerem scuze populaţiei pentru disconfortul creat. Dacă nu va fi amenajată însă albia Nirajului, situaţia se va repeta peste 4-5 ani”, ne-a mărturisit Călin Fokt, purtător de cuvând al DAM.

Acesta a mai adus în discuţie şi intervenţia factorului uman, care a contribuit din plin la producerea masacrului piscicol. „Noi estimasem 3-4 mii de metri cubi de aluviuni, însă au fost peste 15 mii, rezultat al depunerii aluviunilor, deşeurilor agricole şi menajere pe albia rîului. Am fost obligaţi să acţionăm deoarece debitele Nirajului sunt foarte mici şi am putut acţiona eficient. În plus, am folosit tehnologia cea mai puţin poluantă. Problema a venit de la nămolul intrat în putrefacţie care a consumat oxigenul din apă, fapt ce a omorât peştii”, a mai adăugat Călin Fokt.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite