Cât de importantă va fi pentru România noua autostradă Târgu-Mureş - Iaşi - Ungheni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noua reţea Trans-europeană de Transport
Noua reţea Trans-europeană de Transport

Conform ministrului Alexandru Nazare, viitoarea autostradă Târgu-Mureș - Iași este un traseu de importanță europeană, deoarece traversează Carpații, conectează România și Ungaria cu Republica Moldova și Ucraina și scurtează ruta europeană Est-Vest la nivel de autostradă cu peste 300 de kilometri.

În continuarea demersurilor Ministerului Transporturilor și Infrastructurii de creștere a ariei de acoperire în România a rețelelor centrală și globală ale TEN-T, a fost convenită în ședința de lucru cu Vicepreședintele Comisiei Europene, comisarul Siim Kallas, extinderea acestora din urmă pentru a acoperi principalele artere rutiere și feroviare ce traversează teritoriul României. În speță, a fost acceptată de către Comisie includerea în noua rețea TEN-T a  traseului Timișoara-Sebeș-Turda-Târgu-Mureș-Iași-Ungheni, a rutei Calafat-Craiova-Alexandria-București, ambele atât în componenta rutieră cât și feroviară. Nu în cele din urmă, s-a acceptat de către Comisie și includerea rutelor Borș-Turda și  Constanța-Tulcea-Brăila-Galați în rețeaua globală și a Canalului Dunăre-București în rețeaua centrală.

Am adus o contribuție foarte importantă la dezvoltarea viitoare a infrastructurii din România. După negocieri foarte lungi și foarte dificile cu Comisia pe perioada ultimului an și jumătate am impus în sfârșit astăzi trasee ale rețelelor TEN-T care sprjină direct dezvoltarea noastră economică și de infrastructură din perioada următoare. România a obținut dublarea rețelei rutiere TEN-T pe teritoriul național și impunerea unei axe est-vest de relevanță regională. Includerea segmentului de autostradă Târgu-Mureș - Iași - Ungheni, mai cu seamă, se prefigurează drept un coridor de dezvoltare pentru zona nordică a României și consolidează interconectarea viitoare a Republicii Moldova la principalele coridoare europene”, a afirmat ministrul Alexandru Nazare.

În susținerea unei inițiative a omologului lituanian pe subiect, ministrul român a reiterat sprijinul ferm al executivului de la București pentru dezvoltarea unei rețele de transport europeană omogenă, echilibrată, și a cărei creștere promovează activ interconectarea la statele aflate în vecinătatea estică. ”În calitate de stat membru pe granița UE cu un interes direct în vecinătatea estică, am promovat prin Târgu-Mureș - Iași un traseu prin excelență de importanță europeană: traversează Carpații, conectează două state membre, România și Ungaria, cu doi vecini importanți, Republica Moldova și Ucraina, și scurtează ruta europeană Est-Vest la nivel de autostradă cu peste 300 de kilometri”, a declarat ministrul.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite