Câștig de cauză pentru Primăria Târgu-Mureș în procesul copacilor tăiați ”abuziv”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritățile locale din Târgu-Mureș au câștigat procesul intentat Gărzii de Mediu referitor la o amendă în valoare de 30.000 de lei aplicată în urma unei presupuse încălcări a legii referitoare la menţinerea spaţiilor verzi.

În fapt, este vorba despre tăierea unor arbori situaţi lângă scuarul existent pe strada Ştefan cel Mare, în luna februarie a anului trecut. Ministru al Mediului la acea vreme, Laszlo Borbely, a acuzat Primăria de ”crimă împotriva naturii”, iscând astfel un scandal monstru la nivel local, scandal suspectat de mulți ca fiind cu iz electoral. Anterior, Borbely, convocase o conferinţă de presă pentru a reclama că Primăria Târgu-Mureş a tăiat arborii din zona Liceului "Bolyai", fără avizul unei comisii de specialitate, susţinând că municipalitatea trebuie amendată.

Dealtfel, amenda primită de municipalitatea mureșeană a fost aplicată imediat după acest discurs. Borbely a susţinut conferinţa de presă în faţa unui tei din zona Liceului "Bolyai", tăiat pe jumătate, pe care era pusă o inscripţie, în română şi maghiară, care spunea că respectivul copac "a supravieţuit".

Poate cuvântul pe care-l voi folosi e prea dur, dar se face o crimă împotriva naturii la Târgu-Mureș. Acestea sunt acțiuni în care, fix de anul internațional al pădurii, se taie copaci care puteau să mai trăiasca mulți ani și să împodobească aceasta zonă a orașului. Cei care în mod iresponsabil fac acest lucru, nu de azi, de ieri, trebuie să răspundă. Am auzit că argumentul pentru tăierea copacilor este acela că arborii ar fi situați pe trotuar. Păi atunci trebuie să rezolvăm problema trotuarului, în așa fel încât să ocrotim copacii, nu să îi tăiem și să crească alții peste șapte ani", a declarat Borbely anul trecut, care a facut apel și către toți cei care iubesc natura să facă "un front comun împotriva acestor abuzuri".

Proces câștigat de Primărie

Avocații Primăriei au demonstrat în fața Curții de Apel că tăierea arborilor s-a realizat ca urmare a faptului că circumferinţa mare a acestora a determinat ca trotuarul să aibă asfaltul ridicat şi să fie impracticabil pentru circulaţia pietonilor, ceea ce reprezenta un pericol atât pentru pietoni, cât şi pentru traficul auto din zonă. Ţinând cont de acest motiv, dar şi pentru că agenţii constatatori din cadrul Gărzii de Mediu Mureş nu au luat în considerare faptul că s-a avut în vedere înlocuirea fiecărui arbore tăiat cu câte doi puieţi de mesteacăn plantaţi în zona verde a scuarului, Judecătoria Târgu-Mureş a admis plângerea contravenţională formulată de Primărie şi a anulat procesul-verbal de contravenţie. Sentinţa Judecătoriei mureșene a rămas definitivă şi irevocabilă, ca urmare a respingerii de către Tribunalul Mureş a recursului promovat de Garda Naţional de Mediu în dosarul respectiv.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite