Carla Mare educă micuţii în „Dumbrava Minunată”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Educatoare la una dintre cele mai bune grădiniţe din oraş, Carla este responsabilă cu grupa „Albinuţelor”.

Grădiniţele din Târgu-Mureş sunt recunoscute pentru nivelul înalt de profesionalism de care dau dovadă în ceea ce priveşte educarea copiilor. Carla Mare este un exemplu în acest sens şi mărturiseşte că şi-a ales meseria – devenită o adevărată pasiune între timp – ajutată de sfaturile mamei sale. „Mi-am ales această meserie urmând sfatul mamei mele, care m-a determinat să îmi pun în valoare calităţile: răbdare, înţelegere, sinceritate, comunicare, în scopul educării celor mici. Înainte să încep să lucrez ca educatoare, am lucrat doi ani ca profesoară de engleză în grădiniţă, iar acest lucru mi-a uşurat debutul în învăţământ, căci astfel mi-am însuşit principalele cunoştinşe şi practici necesare meseriei”, spune tânăra educatoare, care a trăit nenumărate clipe fericite alături de copiii pe care îi învaţă.

Dedicată trup şi suflet

Pe lângă concursurile judeţene, naţionale şi chiar internaţionale la care a participat alături de micuţii din grupa „Albinuţelor”, Carla nu a ezitat să intre în pielea unor personaje îndrăgite de copii, numai pentru ca aceştia să se simtă cât mai în largul lor pe scenă. Zâna Primăverii, Zâna Toamnă, Lizuca, Vulpea cea Şireată, Ursul din bârlog, toate au fost „interpretate” de tânăra educatoare de-a lungul timpului, demonstrându-şi astfel ataşamentul faţă de micuţi şi capacitatea de implicare în scop educativ. „Copiii sunt prietenii mei şi invers. Îmi place să îi privesc, să le ascult poveştile, comunic cu ei fără vreo reţinere, mă cobor la nivelul lor şi le explic pe înţelesul lor tot ce vor să afle. Urmăresc dezvoltarea personalităţii lor, îi încurajez mereu să vorbească, să îşi folosească imaginaţia, să descopere lucruri noi şi să zâmbească”, mărturiseşte tânăra. Dealtfel, ea acordă un interes foarte mare relaţiei educator-copil, deoarece, spune ea, numai astfel va reuşi să îi pregătească pe cei mici pentru viaţă.

Simt că sunt iubită de copii, chiar mi-au spus că nu vor să plec vreodată de la grădiniţă. Este foarte importantă legătura dintre copil şi educator. Copilul trebuie să te simtă pe tine, ca educator, foarte aproape de sufletul lui, să aibă curaj să plângă, să te întrebe orice, să te roage frumos să îl ajuţi. O legătura puternică între copil şi educator se clădeşte cu răbdare, înţelegere, comunicare, privindu-l pe copil în ochi şi nu în ultimul rând prin zâmbet. Am învăţat că zâmbindu-i unui copil, şi el îţi va zâmbi”, afirmă Carla. În ceea ce priveşte planurile de viitor, ea nu îşi propune altceva decât să continue în meseria pe care o practică şi să trăiască la fel de multe clipe de bucurie alături de cei mici, ca şi până acum.

Profil

Născută
9 decembrie 1987, la Târgu-Mureş

Educaţie
Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca

Familie
Căsătorită

Ce-i place
„În viaţa de zi cu zi încerc să mă bucur de lucrurile frumoase: soare, oameni, teatru, muzică şi cărţi. Ador întâlnirile cu prietenii, îmi place să zambesc, să citesc. Îmi fac timp să merg la teatru, să vizionez piese spectaculoase, care îşi lasă amprenta în memoria şi sufletul meu. Iubesc oamenii cu suflet frumos, iubesc sentimentele frumoase, pozitive”.

Ce nu-i place
„Mi se întamplă adesea să păşesc într-o lume mediocră, cu oameni frustraţi, limitaţi, ignoranţi. Încerc să îi ocolesc şi să privesc mai departe. Evit certurile, scandalurile şi alte situaţii care duc la schimburi urâte de replici. Mai nou, detest televizorul, nu mai reprezintă o relaxare, ca altă dată”.

Întrebări şi răspunsuri

Care e cea mai plăcută amintire a ta de când eşti educatoare?

C.M.: Am multe amintiri cu copiii mei. Îmi amintesc cum la o serbare de Crăciun le-am învăţat pe fetite „Dansul Crăciuniţelor” şi la sfârsit a venit la mine mătuşa unei fetiţe, s-a uitat în ochii mei şi m-a felicitat cu o bucurie nemaiîntâlnită până atunci.

Cât de importantă este relaţia dintre părinţi şi educator?
C.M.: Una dintre calităţile mele este sinceritatea. O aplic şi în relaţia cu părinţii. Comunic cu ei, îi respect, îi ascult cu plăcere. Trebuie să existe o comunicare permanentă cu ei, părintele trebuie să simtă că se poate destăinui unui educator, să simtă ca poate avea încredere în el.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite