Târgu-Mureş: Cantina socială, locul pentru mesele de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mureşenii stau la coadă pentru o ciorbă şi felul II
Mureşenii stau la coadă pentru o ciorbă şi felul II

Venitul lunar sub 615 lei îi face pe mulţi mureşeni să nu poată trăi decent. Ciorba şi felul doi primite la cantina socială sunt luate de mulţi mureşeni acasă pentru a mânca din ele şi la masa de cină.

Pensia mică dar şi singurătatea îi face pe mulţi pensionari mureşeni să vină săptămânal la cantina socială. Zilele de luni şi miercuri, când pensionarii pot mânca gratuit sunt ca nişte sărbători.

Mâncare pentru toată săptămâna

Printre mureşencele ce mănâncă la cantina socială din cartierul Unirii se numără şi tanti Rozalia Guiaş de 78 de ani. „Vin la cantina socială din cartier de două ori pe săptămână. Eu am pensie doar 380 de lei, m-am pensionat de boală în anii 70. Problema e că trebuie să-mi cumpăr şi medicamente, sufăr cu capul şi cu ochii şi astea mă costă lunar 600 de lei. Plus cheltuielile cu întreţinere şi curent. În rest, mă bucur că mai ies printre oameni”, spune bătrâna. Luni, tanti Rozalia aprimit ciobă ţărănească, chifteluţe cu piure şi sos. A luat-o însă la pachet pentru a mai mânca din ea şi la cină.

Mureşeanul Baratos Attila duce mâncarea pentru o vecină de 92 de ani, imobilizată la pat. „Eu aştept decizia de pensionare şi sper să primesc şi eu mâncare pentru că e foarte bună”, spune pensionarul.

Loc de socializare

Cantina socială este pentru Tiberiu Peter de 68 de ani un loc de socializare.  „Eu am pensie de 615 lei, am lucrat prin comerţ. N-am avut salar mare, de aceea pensia e mică. Masa asta gratuită mi-e de mare ajutor, mai ales că soţia mi-e plecată. Mânânc aici şi mă bucur că mai am cu cine socializa şi schimba o vorbă”, spune pensionarul.

Solicitări numeroase

Reprezentanţii Primăriei au primit peste 1.000 de cereri din partea pensionarilor şi a celor cu venituri modeste pentru a mânca la cantina socială. „Sunt peste 700 de pensionari  cu venituri sub 615 lei care mănâncă gratuit de două ori pe săptămână în cadrul cantinelor sociale, iar alte 300 de persoane cu venituri sub 615 lei pe membru de familie care plătesc 3 lei pentru o masă caldă de două ori pe săptămână”, a spus Marta Maior, şefa Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriri Târgu-Mureş.

Mâncarea se serveşte la Primăria de cartier din 7 Noiembrie, la  restaurantul „Paris”, la cantina Alpha Transilvană din cartierul Tudor Vladimirescu, la Casa de Cultură a Studenţilor din Târgu Mureş şi la Fundaţia Charis.

Cum puteţi intra în program?

Dosarul celor cu venituri mici care vor să mânânce gratuit, sau cu 3 lei pe săptămână trebuie să cuprindă o cerere de mână, copie ducpă actul de identitate a titularului şi a membrilor familie unde este cazul şi o copie după adeverinţa de venit sau după cuponul de pensie

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite