Târgu-Mureş: Campanie pentru curăţenie în staţiile de taxi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Campanie pentru curăţenie în staţiile de taxi
Târgu-Mureş: Campanie pentru curăţenie în staţiile de taxi

Staţiile de taxi din oraş sunt “decorate” cu resturi de ţigări sau ambalaje. Din 250 de staţii de aşteptare a taxiurilor din oraş, niciuna nu are loc de fumat sau toalete.

Mizeria din staţiile taxi l-a determinat pe consilierul Ioan Sita să iniţieze public un demers pentru a găsi soluţii.  “Este o mizeri extraordinară. Sunt cele mai multe chiştoace de ţigări în aceste locuri. Cer Poliţiei Comunitare să facă controale, să ia măsuri. Trebuie să ne raliem, când taximetriştii au avut probleme i-am apărat. Acum sindicatul lor să  intervină. E vorba şi de imaginea oraşului, pentru turişti primul contact e prin intermediul lor, care trebuie să-i transporte. Pot să le spună frumos şi pasagerilor că fumatul e interzis, măcar să le ofere o scrumieră. Să le atragem atenţia, să fie controale, mai întâi să îi conştientizăm, iar apoi dacă mai e cazul să fie şi amendaţi. Trebuie să demarăm o campanie, prin intermediul taximetriştilor şi populaţia să fie informată”, ne-a declarat Ioan Sita.

Ce spun patronii

Patronii societăţilor de taxi spun că vor purta discuţii cu şoferii. „Este foarte greu de lucrat cu oamenii, din om faci şofer, dar din şofer om mai greu. Dar nu cred că e o problemă atât de mare, Târgu Mureşul este un oraş etalon faţă de altele în privinţa curăţeniei”, ne-a spus Mihai Aldea, administratorul Taxi Transaldea.

“Este posibil şi cu siguranţă mai sunt cazuri, poate o parte din oameni nu respectă regulile. Oricum societăţile de la care provin fac în cadrul instructajului şi aceste menţiuni, dar este o regulă elementară de bun simţ să nu arunci chiştocul pe geam, sunt instrucţiuni şi la momentul atestării, însă fiecare ar trebui să aibă cei şapte ani de acasă. N-am avut încă semnale, însă vom verifica şi vom convoca o şedinţă, cu toată lumea, să discutăm ce probleme mai sunt. Este dificil, e şi perioada crizei şi a vacanţelor, maşinile stau mai mult în staţii, e mult stres, însă nu e normal şi trebuie să evităm astfel de situaţii. Nu cred că este însă o problemă generală în oraş”, a declarat Viorel Teodor, preşedintele Camerei Judeţene a Taximetriştilor.


Conform acestuia sunt 250 de locuri de aşteptare taxi în oraş şi 760 maşini autorizate. În plus, problema unor toalete ecologice în zonele staţiilor de taxi a rămas nerezolvată în condiţiile în care Primăria a promis în trecut amplasarea acestora pentru şoferii care aşteaptă ore întregi, pentru ca ei să nu fie nevoiţi să meargă în restaurante sau scări de bloc. “A fost o promisiune mai veche, probabil acum e dificil cu fondurile, însă vom rediscuta şi acest aspect”, a mai spus Teodor. 

Amenzi mai mari?

Conform lui Ioan Sita, CL ar putea decide chiar mărirea amenzilor. “Vom face în această săptămână mai multe controale cu această tematică, noi sancţionăm nu doar şoferii de taxi ci şi cetăţenii care aruncă ţigări, ambalaje, bilete pe domeniul public. Se fac tot timpul controale, atragem atenţia şi agenţilor economici să iasă şi să facă curăţenia în faţa unităţilor. Amenzile sunt destul de mari, între 100 şi 200 lei, de multe ori agenţii noştri patrulează în zonă, însă în lipsa lor se mai întâmplă”, ne-a declarat Viorel Filip, şeful Poliţiei Comunitare Târgu Mureş.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite