Căldură greu de suportat prognozată de meteorologi pentru zilele următoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Canicula pune stăpânire pe întreaga țară
Canicula pune stăpânire pe întreaga țară

Mureșenii vor avea parte de temperaturi caniculare în zilele ce vin, conform meteorologilor de la Agenția Națională de Meteorologie, care a emis o atenţionare cu cod galben valabilă până în data de 6 august.

Va trebui să ne pregătim sufletește pentru câteva zile extrem de încinse, cu temperaturi minime, la noapte, care se vor încadra între 14 şi 20 grade Celsius, dar și cu maxime termice care vor oscila între 30 şi 36 de grade Celsius. Cerul va fi variabil şi, cu totul izolat,mai ales in zona de munte sunt posibile ploi în averse, însoţite de descărcări electrice. Vântul va sufla slab până la moderat, astfel că ne așteaptă zile extrem de calde, cu disconfort termic ridicat.

Efectele caniculei se fac simţite cu o intensitate mai mare în oraşe unde clădirile înalte opresc circulaţia naturală a aerului, iar pe străzi se acumulează gaze toxice provenite în special de la maşini. De acea este recomandată udarea principalelor căi rutiere din oraşe, ridicarea gunoaielor la perioade mai scurte de timp.


Din cauza temperaturilor ridicate, se produce o creştere a transpiraţiei, care are rolul de regulator termic, împiedicând supraîncălzirea corpului. O dată cu apa, organismul pierde şi săruri minerale cu consecinţe negative cum ar fi astenia fizică, perturbări ale proceselor metabolice. Pentru a evita aceste neplăceri se impun măsuri de înlocuire a pierderilor de apă, săruri minerale şi vitamine. Acest lucru se poate realiza prin consumul a 2 –4 litri de lichide zilnic, cât mai multe fructe şi legume, care conţin apă, săruri minerale şi vitamine şi asigură în mod constant şi pe termen lung lichidul. Este indicat ca lichidele să nu fie prea reci, iar fructele şi legumele să fie bine spălate şi procurate din locuri autorizate care dispun de condiţii tehnice şi sanitare pentru comercializare.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite