Târgu-Mureş: Bursa locurilor de muncă, o şansă pentru tinerii din „promoţia crizei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Bursa locurilor de muncă, o şansă pentru tinerii din „promoţia crizei”
Târgu-Mureş: Bursa locurilor de muncă, o şansă pentru tinerii din „promoţia crizei”

21 de agenţi aeconomici mureşeni şi-au anunţat până acum participarea la eveniment. Locurile de muncă sunt atât pentru cei cu studii gimnaziale, liceale dar şi pentru cei cu studii superioare.

Peste 900 de absolvenţi ai promoţieie 2009 s-au înscris deja pe listele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru a primi indemnizaţia de şomaj. Pentru ca aceştia să se poată încadra mai uşor în muncă AJOFM  Mureş va organiza în data de 25 septembrie o Bursă a locurilor de muncă pentru absolvenţi în Târgu-Mureş, Reghin, Sighişoara şi Târnăveni.

Până acum 21 de agenţi economici şi-au arătat intenţia de a participa la eveniment, atraşi fiind şi de facilităţile fiscale pe care statul le oferă celor care angajează tineri absolvenţi. „Cei 21 de agenţi economici care şi-au manifestat până acum intenţia de a participa la Bursa Locurilor de Muncă organizată de AJOFM vor oferi 120 de locuri de muncă tinerilor absolvenţi, în cele patru locaţii unde va fi organizat evenimentul”, a spus Ionela Moldovan, purtător de cuvânt al AJOFM Mureş.

Oferta locurilor de muncă

Tinerii absolvenţi ai promoţiei 2009, numită şi a „crizei” după numărul mare al celor care nu-şi găsesc un loc de muncă, au la dispoziţie oferte în domenii ce necesită studii superioare sau medii. „În Târgu-Mureş agenţii economici oferă 73 de locuri de muncă în domenii precum asigurări, traduceri, comerţ şi confecţii. În Reghin agenţii economici înscrişi până acum oferă 14 locuri de muncă în croitorie şi tâmplărie. În Târnăveni vor fi opt locuri de muncă în comerţ, iar în Sighişoara vor fi 25 de locuri ca şi confecţioner, fasonatori sau retuşori”, a mai precizat Ionela Moldovan.

Doar 13 locuri de muncă pentru studii superioare

Din cei peste 900 de absolvenţi ai promoţiei din 2009 înscrişi în evidenţele AJOFM, 37% sunt absolvenţi de studii superioare, în întreg judeţul fiind înregistraţi în luna august 959  de şomeri cu studii superioare. Pentru aceştia însă, agenţii economici care s-au înscris până acum la Bursă au doar 13 oferte ca agent de asigurări, laborant foto sau translator. „Anul trecut la evenimentul similar au fost contactaţi 305 de angajatori, din care au participat 64. Aceştia au oferit 688 de locuri de muncă în domenii precum comerţ, alimentaţie publică, ptrestări servicii, industria lemnului sau confecţii. La eveniment au participat anul trecut 487 de persoane, din care 257 au fost selectate în vederea încadrării în muncă. Agenţii economici se pot înscrie la ediţia din acest an a evenimentului până în 24 septembrie”, a afirmat Ionela Moldovan.


Facilităţi pentru angajatori


Angajatorii care recrutează absolvenţi din promoţia 2009 sunt scutiţi timp de 12 luni de plata contribuţieie de şomaj aferentă acestora şi primesc lunar, pe această perioadă, pentru fiecare absolvent o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare pentru absolvenţii cu studii generale, egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului pentru cei cu liceu şi cu de 1,5 ori valoarea indicatorului pentru cei cu studii superioare.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite