Bunurile sechestrate de Finanţe, chilipir pentru mureşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un apartament scos la licitaţie în acest bloc poate costa şi 5.000 de euro
Un apartament scos la licitaţie în acest bloc poate costa şi 5.000 de euro

Bunurile sechestrate ale datornicilor pot fi cumpărate la preţuri mici de către alţi mureşeni. Preţul unui apartament sau a unei maşini scoase la licitaţie poate ajunge şi la 50% din preţul de evaluare iniţial.

Mureşenii care vor să-şi cumpere o casă, un teren sau o maşină pot economisi bani frumoşi dacă iau în considerare ofertele Administraţiilor Finanţelor Publice mureşene sau ale executorilor judecătoreşti.

Deoarece numeroase firme sau persoane fizice nu îşi mai pot achita datoriile pe care le au către stat sau către bănci, inspectorii ANAF, dar şi executorii judecătoreşti încearcă să le valorifice bunurile sechestrate în cadrul unor licitaţii. Mureşenii pot profita de preţurile mici, care pot ajunge şi la 50% din valoarea preţului de pornire a licitaţiei.

De la dulapuri la camioane

Oferta Finanţelor mureşene este bogată, licitaţiile pentru vânzarea bunurilor fiind organizate săptămânal. Astfel, pe 16 noiembrie ANAF Sighişoara vinde la licitaţie  diverse articole de mobilier. Astfel, pentru 55 de scaune de bucătorie preţul de pornire al licitaţiei este de 6.305 de lei, iar pentru patru canapele, 2.048 de lei fără TVA. 

Pentru cei care interesaţi de locuinţe, ANAF Târgu-Mureş scoate la vânzare o casă şi un teren situate în centrul oraşului pentru suma de 688.400 de lei, iar cei interesaţi de autovehicule, pot cumpăra autotractoare cu preţuri între 10.568 de lei şi 11.213 lei sau semiremorci cu preţuri între 6.608 şi 7.035 de lei.

Preţuri,  în scădere

Aceste preţuri pot scădea însă dacă bunurile nu sunt achiziţionate la prima licitaţie. „În conformitate cu prevederile Ordonanţei privind Codul de procedură fiscală , preţul de pornire a licitaţiei este preţul de evaluare pentru prima licitaţie, diminuat cu 25% pentru a doua licitaţie şi cu 50% pentru a treia licitaţie”, a precizat Denes Iren, directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Mureş.

La fel se întâmplă şi în cazul bunurilor licitate de executorii judecătoreşti, doar că aici la a III-a licitaţie, maşina, locuinţa sau terenul pot fi cumpărate de cel care oferă cel mai mare preţ.

„Preţul fiecărui bun este stabilit de un expert autorizat, în funcţie de valoarea pieţei. Dacă la prima licitaţie nu se adjudecă, la a doua preţul scade cu 25%, iar la a III-a bunul este câştigat de cel care dă cea mai mare sumă, dar care poate fi mai mică decât preţul de pornire”, spune Ioan Pop, executor judecătoresc.

Practic, un apartament cu o cameră, care e scos acum la licitaţie cu 11.500 de lei, poate fi achiziţionat la a III-a licitaţie chiar şi cu 5.000 de lei. „La a treia licitaţie, dacă sunt doi ofertanţi, câştigă cel care oferă preţul cel mai mare, dar să nu fie un preţ derizoriu. Dacă e doar un ofertant, bunul se achiziţionează la preţul de strigare”, precizează executorul.

Numărul sechestrelor, în creştere

Potrivit statisticilor DGFP Mureş, din cauza crizei economice, în primele nouă luni ale acestui an a crescut numărul sechestrelor înfiinţate asupra bucurilor mobile şi imobile. Astfel, în judeţ au fost sechestrate în acest an 432 de bunuri mobile li 123 de bunuri imobile, faţă de 281 de bunuri mobile şi 109 bunuri imobile, sechestrate în 2009.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite