Târgu Mureş:Valentin Bunea „În vise, muzica nu e pământească”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este un adolescent obişnuit, matur, care se vede concertând la clarinet pe marile scene şi pentru care munca a devenit un mod firesc de viaţă.

CITIŢI ŞI:
Galaţi: Cultura peruană a aterizat pe trotuarul din Ţiglina

A crescut de mic cu muzica în casă, tatăl său fiind lăutar, cântăreţ la saxofon, de la care a moştenit talentul. „Tata nu are şcoală de muzică, toată familia din partea sa sunt muzicanţi, şi m-am îndrăgostit, şi eu, de muzică. Mi-a plăcut tonul clarinetului, unul cald, profund, şi tata m-a îndrumat spre acest instrument”, îşi aminteşte Valentin Bunea. Era mic, de 5 ani, când tatăl său mergea la nunţi, şi de atunci sufla în saxofonul părintelui său, îi plăcea să scoată tot felul de sunete, spre mirarea tuturor. A venit în clasa a VI-a la de la Târnăveni la Liceul de Artă din Târgu Mureş, şi în primul an a avut probleme cu plămânii, şi i s-a recomandat să facă pauză. Nu s-a lăsat şi dintr-a VII-a, mai târziu ca alţii, s-a apucat de instrument, însă a recuperat rapid.

„Deja din primii doi ani la Olimpiadă am luat locul I pe faza zonală, apoi am luat premiu special de interpretare la concursul naţional «Lira de aur», iar din clasa a IX-a în fiecare an am luat primul loc, exceptând anul trecut. Tot atunci am fost la un concurs internaţional în Italia, unde am fost al patrulea în faţa unor concurenţi din 34 de ţări”, povesteşte Valentin. El îşi propune să urmeze Conservatorul la Cluj, dacă nu cumva are şansa să prindă o bursă în străinătate. Şi-ar dori să concerteze solist, cu orchestra în spate, dar e conştient că mai are foarte mult de muncit. „Aş rămâne în zona simfonică, să am o formaţie de muzică de cameră, dar îmi place şi jazzul, unde e mai multă fantezie, e improvizaţie, dar baza muzicii rămâne cea clasică”, susţine tânărul.


Trăirile muzicii, de neexprimat

E greu să explice ce trăieşte atunci când cântă, mai ales dacă are o orchestră în spate, iar atunci imaginaţia îi debordează, mai ales la melodiile lente lentă. „În acele momente îmi dau drumul, sunt mai degajat, totul iese bine”, încearcă să explice Valentin, care nu exclude să ajungă la compoziţie, numai însă dacă va câştiga experienţă.

El, din când în când, mai cochetează şi cu muzica populară pe care o practică tatăl său, însă nu insistă prea mult, fiindcă e bine să faci un lucru bine şi profund, şi nu e indicat a amesteca lucrurile. Valentin Bunea e un adolescent normal, însă crede că mulţi dintre elevii de la Arte sunt mai maturi decât colegii lor de la alte şcoli. „Noi ne ocupăm timpul liber cu munca, cu studiatul, în loc să stăm acasă şi să dormim sau să ne pierdem vremea prin discoteci. Am prietenă, dar nu insist prea mult, încă sunt copilării”, afirmă cu sinceritate Valentin.


Întrebări şi răspunsuri

Cum te simţi când pierzi?
Eşecurile nu mă demobilizează, din contră. Sunt supărat, dezamăgit, dar după o jumătate de oră îmi revin, mă gândesc să studiez mai mult şi sunt sigur va fi mai bine data viitoare.
Care este artistul ce-l admiri foarte mult?
Îl avem, în ţară, pe Octav Popa, un excepţional clarinetist, care îmi place foarte mult.
Visezi muzica?
Bineînţeles, este o muzică lentă, armonioasă, dar e cu totul altfel decât cea pe care o cunosc. Muzica pe care o visezi e cea pe care ţi-o doreşti, iar culorile ce o însoţesc sunt obligatoriu cele calde.  
Ce muzică asculţi?
Jazzul, bluesul lui Steve Wonder. Depinde de starea în care mă aflu la acel moment


Ce îi place

Îi place mult sportul, dar acum nu mai are vreme să îl practice. Îl atrag mult melodiile vechi lăutăreşti, spre deosebire de manele pe care nu le suportă. Îi apreciază, de asemenea, pe oamenii curaţi la suflet, cinstiţi şi conştiincioşi. La el, apreciază că e ambiţios, talentat şi modest. Ştie că se află în creştere, în formare, fiind, în acelaşi timp conştient că oricât ar munci şi pe orice treaptă de măiestrie s-ar situa, mereu mai e ceva de învăţat şi de perfecţionat.

Ce nu îi place


Nu îl deranjează nici un fel de muzică, exceptând manelele. În ce-l priveşte, nu îi place că este prea încăpăţânat. Nu se vede pe sine făcând politică, sau se îndeplinească vreo funcţie administrativă ori managerială în afaceri. Nu-i plac orgolioşii, fiindcă a fost educat să fie modest şi să stea în banca sa. 

Născut în 8 decembrie 1991 la Târnăveni
Elev în clasa a XII-a la Liceul de Arte Târgu Mureş, secţia muzică – clarinet

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite