Braşovul, acuzat că blochează achiziţionare echipamentelor de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele şapte judeţe din centrul ţării ar putea rămâne fără maşinile de intervenţie pentru Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, din cauza că judeţul Braşovul nu şi-a achitat partea de cofinanţare de 3,5 milioane de lei.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Szabo Arpad, a precizat că judeţul Braşov nu şi-a plătit partea de 3,5 milioane de lei din proiectul unic pe ţară al Regiunii 7 Centru, privind achiziţionarea de echipamente speciale pentru situaţii de urgenţă. Din această cauză, finalitatea întregului proiect este pusă în pericol.

Probleme financiare

Szabo a arătat că Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Centrul Transilvaniei, care a câştigat proiectul, are şase judeţe membre şi fiecare beneficiază din acest proiect, în total, de 39 de utilaje şi maşini de intervenţie în situaţii de urgenţă. „Noi am folosit toate mijloacele, am cerut şi de la Autoritatea care gestionează proiectul avans cât a fost permis, 15 milioane de lei. Aşa că fiecare judeţ trebuia să dea 3,5 milioane de lei. La începerea proiectului trebuia virată suma în contul ADI, ca să putem plăti. Cinci judeţe au plătit, iar judeţul Braşov, spunând că are probleme financiare, nu a virat banii", a precizat Szabo. El a susţinut că, până acum, s-au semnat ordinele de plată pentru ultima tranşă de 12 maşini. „Dacă totul merge bine, undeva, în luna iulie 2010, toţi vor primi banii înapoi. Nu-i fair-play că cinci judeţe au reuşit să facă acest efort şi Braşovul n-a făcut invocând probleme financiare", a spus Szabo.

„Vom plăti"

De partea cealaltă, reprezentanţii Consiliului Judeţean Braşov au precizat că îşi vor plăti datoria, dar, deocamdată, nu au fonduri. „Este vorba de o întârziere la plată, nu de un refuz, dar garantat vom plăti. Noi nu am avut repartiţiile bugetare pe care le-a avut Mureşul, că poate aşa am fi fost primii care am fi achitat banii. Nu am fost favorizaţi cu finanţările la buget", a explicat Ioan Ochi, vicepreşedintele CJ Braşov.

Cofinanţare de 2%

Proiectul „Achiziţionarea de echipamente specifice pentru îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă şi pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat, în Regiunea 7 Centru" este finanţat din fonduri europene, cu o cofinanţare de doar 2% şi are ca beneficiar Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Centrul Transilvaniei, formată din cele şase judeţe, care sunt reprezentate de consiliile judeţene.

Braşovul a primit, fără să dea bani, exact cât au primit şi celelalte judeţe, patru utilaje pentru descarcerări uşoare, cu o capacitate de 2.000 de litri de apă şi 1.000 litri de spumă, plus utilajele de descarcerări şi echipamente, iar acum două săptămâni o altă autospecială pentru descarcerări mai complexe.  

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite