Secuii au plecat în pelerinaj la Budapesta, să comemoreze Trianonul / VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva autocare cu maghiari şi secui au plecat în această dimineaţă din Mureş la Budapesta, pentru a protesta faţă de Tratatul de la Trianon. Protestul are loc cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la semnarea de către Ungaria a Tratatului.

„Maghiarii care pleacă să protesteze nu trebuie etichetaţi ca fiind extremişti. Este un fapt real că în urma acestui tratat cele mai mari pierderi le-au avut maghiarii. Avem dreptul la autonomie în cadrul statului român", spune purtătorul de cuvânt al PCM Mureş, Olvedi Zsolt.

Potrivit lui Olvedi, maghiarii au dreptul să protesteze, în virtutea libertăţii de exprimare. Mai mult, el susţine că promisiunile prezente în textul tratatului nu au fost şi nu sunt respectate de niciuna dintre ţările create după primul război mondial în care locuiesc maghiari. Olvedi susţine că prin tratat li se garanta control asupra vieţii autonomie în cadrul statului.

Doliu, în Covasna

Filiala din Sfântu Gheorghe, din Covasna, a Partidului Civic Maghiar, organizează în această seară, de la ora 17.30, o manifestare considerată comemorare a dictatului de la Trianon, în parcul central din municipiu.

Clopotele bisericilor istorice maghiare vor bate timp de 10 minute după care va avea loc un recital de poezie. Organizatorii le cer participanţilor să meargă la comemorare cu panglici de doliu.

Luni, Noul Parlament ungar a aprobat legea prin care ziua de 4 iunie este declarată sărbătoare naţională.

Cu această ocazie, aproximativ 50 de membri ai Consiliului Naţional Secuiesc şi ai Partidului Civic Maghiar din Mureş, s-au îmbarcat în autocare şi au plecat la Budapesta, pentru a protesta faţă de Tratatul de la Trianon.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite