Târgu-Mureş: Cărţile rămân închise. Cine va salva Biblioteca din Cornişa?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cititorii din Cornişa nu mai au acces la cărţi
Cititorii din Cornişa nu mai au acces la cărţi

Soluţia pentru reînfiinţarea secţiei Bibliotecii Judeţene din cartierul Cornişa nu există încă. Va reveni municipalitatea asupra deciziei de a alunga biblioteca? Primarul promite că va face librăria în centru.

“Vom lăsa biblioteca acolo, librărie va fi în pasaj (pasajul pietonal din intersecţia Finanţe – Mureş Mall, n.r.). Am cerut o evaluare să văd câţi tineri entuziaşti au accesat cărţile şi discută lectură. Toata clădirea va fi reabilitată”, a declarat ieri primarul Dorin Florea. 

Cine dă mai mult?


Bako Attila, directorul Direcţiei Activităţi Social Culturale şi Patrimoniu, din cadrul Primăriei Târgu Mureş, a explicat că obiectivul urmărit prin reorganizarea Casei de Cultură, în care funcţiona şi biblioteca, este autofinanţarea instituţiei. Directorul Bibliotecii Judeţene (BJ) Mureş, Monica Avram, a declarat că Primăria trebuie să găsească o soluţie pentru filiala din Cornişa. Ea şi-a argumentat poziţia în baza Legii 334/2002, care prevede că Biblioteca Judeţeană are şi rol de bibliotecă municipală, iar Consiliul Local (CL) “poate finanţa programe culturale, achiziţii de documente, lucrări de investiţii şi cheltuielile materiale şi de capital”, chiar dacă BJ funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean (CJ).

Avram a exemplificat situaţia BJ Braşov care are două bugete, din partea CL şi CJ Braşov. “Mi se pare nefiresc, înţeleg că e criză şi CL nu poate oferi finanţare, dar e o mare diferenţă între a nu primi sprijin şi de a fi  împotrivă. Cărţile sunt închise acum. Vom părăsi spaţiul când vom avea un loc unde să ne mutăm, când ni se va oferi, sperăm de către Primărie”, a declarat Avram, care a menţionat şi că CJ nu are un spaţiu de oferit.

Biblioteca trebuie să existe. În zona respectivă trebuie să găsim o soluţie, şi cred că vom găsi, dacă nu în acelaşi loc, în zona apropiată să funcţioneze în continuare”, a mai spus Bako Attila. Conform datelor prezentate de cei doi oficiali, BJ  plătea CL aproape 2 euro/mp chirie, însă noua conducere a Casei de Cultură ar fi estimat că ar primi mai mulţi bani de la câştigătorul licitaţiei.

Dispută între CL şi CJ


CL a aprobat în ultima şedinţă din decembrie scoaterea la licitaţie a spaţiului în care funcţiona filiala BJ din cartierul Cornişa, pentru ca un investitor privat să realizeze o “librărie universitară”. Asta după ce în iulie ‘09 a decis continuarea închirierii spaţiului de 90 mp, iar în octombrie a votat revocarea acestui drept şi în noiembrie a notificat BJ să plece. În argumentarea hotărârilor sunt amintite exemple ale unor spaţii din oraş luate în proprietate de CJ, fapt care a supărat Primăria.

8.000 de cititori anual

Filiala din Cornişa n-a mai funcţionat din august 2009, era una de tradiţie, funcţiona din 1985, erau disponibile 18.000 de volume cu caracter enciclopedic. Bilioteca Judeţeană Mureş avea patru filiale în oraş, cei mai interesaţi de cărţi fiind elevii: în Aleea Carpaţi nr. 51 – aproximativ 500 înscrişi; în Tudor, str. Braşovului nr. 1 -  aprox. 2.800; în Dâmbu, B-dul 1848 nr. 37 – aprox 2.200 utilizatori şi cea din Cornişa unde erau contabilizate 8.000 de vizite anual. În imediata apropiere a obiectivului din Cornişa se află inclusiv căminele studenţeşti, dar şi două licee.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite