Târgu-Mureş: S-a lăsat cortina peste viaţa actorului Radu Dobre Basarab

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: S-a lăsat cortina peste viaţa actorului Radu Dobre Basarab
Târgu-Mureş: S-a lăsat cortina peste viaţa actorului Radu Dobre Basarab

Teatrul Naţional Târgu-Mureş anunţă cu regret încetarea din viaţă a actorului, regizorului şi profesorului Radu Dobre Basarab.

Radu Dobre Basarab s-a născut la Slatina în judeţul Olt, pe data de 22 august 1941.
A fost absolvent al Institutului Politehnic Bucureşti, Facultatea de Hidroenergetică,  al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti la secţia Actorie şi al Universităţii de Artă Teatrală Târgu-Mureş la secţia Regie de teatru.


Între 1967-1987 a fost actor al Teatrului de Stat din Sibiu, a obţinut mai multe premii de interpretare la diverse festivaluri, a înfiinţat Societatea literară „Radu Stanca” prima de acest fel din ţară după 1950 şi „Clubul de jazz” din Sibiu.

De asemenea, a înfiinţat şi condus „Teatrul Studenţesc” din Sibiu, cu care a obţinut numeroase premii la festivalurile studenţeşti. A fost atestat în ziaristică şi a publicat sute de articole în „Tribuna Sibiului”, Scânteia Tineretului”, „România liberă”, „Contemporanul” „Tribuna”, „Ramuri” şi „România literară”.


Spre sfârşitul anului 1987 vine la Târgu-Mureş  împreună cu soţia sa, scenografa Judit Dobre-Kóthay, îmbogăţind trupa Teatrului Naţional Târgu-Mureş cu doi artişti de valoare ai scenei româneşti.

Memorabil rămâne în rolul Gregers Werle din spectacolul „Raţa sălbatică” de H. Ibsen în regia lui Dan Alexandrescu, spectacol premiat cu Premiul A.T.M. pentru regie pe anul 1988. De neuitat rămân şi rolurile din: „Luna de miere” de Platon Pardău (Manea), „Valentina” de Dimitrie Roman (Otto Muller), „…Escu” după Tudor Muşatescu (Iorgu Langada), „Pe muchie de cuţit”, spectacol coupé  cu două piese de Slawomir Mrozek (Regentul), „Regele gol” de Evghenii Şvarţ (Regele tată), „Topaze” de Marcel Pagnol (Muche).

În anul 1991 se transferă la Academia de Artă Teatrală Târgu-Mureş unde contribuie la formarea unui număr mare de actori şi regizori.

"Ne imaginăm greu teatrul fără  Radu Dobre Basarab, ne va fi cu neputinţă să-l uităm. Generozitatea şi modestia sa au fost un exemplu pentru noi toţi. Dumnezeu să-l odihnească în pace în drumul lui spre veşnicie!", se arată într-un comunicat remis de conducerea Teatrului Naţional Târgu-Mureş.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite