Barajul vechi de pe râul Mureş a intrat în reparaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se lucrează la barajul peste râul Mureş
Se lucrează la barajul peste râul Mureş

Barajul de priză nr. 1 de pe râul Mureş a intrat în reparaţii capitale. Digul, construit în parioada 1912-1916, nu a mai fost reparat de câteva zeci de ani, iar betonul, garniturile şi structura metalică sunt într-un stadiu avansat de degradare, astfel că lucrările de reparaţii se impuneau.

„Acum este o perioadă favorabilă, cu debite scăzute ale apelor, probabilitate scăzută de precipitaţii abundente, iar riscul producerii de inundaţii este minim. Înainte de începerea lucrărilor am anunţat, în scris, toţi beneficiarii serviciilor de gospodărire a apelor, inclusiv Primăria municipiului, asociaţiile de pescari sportivi şi Direcţia pentru cultură, culte şi patrimoniu cultural naţional, de intenţiile noastre. Cu agenţii economici am stabilit, programul şi procedura necesară pentru a evita eventualele neplăceri sau disfuncţionalităţi, mai ales în ceea ce priveşte asigurarea necesarului de apă brută“, a declarat Teodor Giurgea, şeful Administraţiei Bazinale de Apă Mureş.

Acesta a adăugat că „într-o primă fază, vom asista la o scădere a nivelului apei în amonte de baraj, iar în a doua fază regimul de scurgere al râului Mureş va fi natural. În prezent, se execută lucrări pentru punerea în siguranţă a barajului şi a elementelor componente ale acestuia.

Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Mureş spun că lucrările de reabilitare a barajului vor fi gata până la jumătatea lunii decembrie. Digul din Târgu- Mureş este considerat monument istoric şi este inclus în patrimoniul cultural naţional.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite