Târgu-Mureş: "Bani de liceu" se transformă în bursă pentru copiii silitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: "Bani de liceu" se transformă în bursă pentru copiii silitori
Târgu-Mureş: "Bani de liceu" se transformă în bursă pentru copiii silitori

Mii de elevi mureşeni vor mai primi bani de liceu, 180 lei lunar, doar dacă au medii mari şi n-au absenţe. Ministerul Educaţiei a modificat programul de protecţie socială, cererile trebuie depuse pănă joi 1 octombrie.

Ministerul Educaţiei Cercetării şi Inovării continuă şi în noul an şcolar programul naţional de protecţie socială “Bani de liceu”. Beneficiari ai programului pot elevii care se află în întreţinerea familiilor al căror venit brut lunar pe membru de familie realizat în ultimele trei luni anterioare depunerii cererii este de maximum 150 de lei, precum şi elevii care beneficiază de o  măsură  de protecţie ori aflaţi sub tutelă sau curatelă, în cazul respectării condiţiei de venit.

Acordarea sprijinului financiar se va face în ordine crescătoare a venitului brut lunar pe membru de familie. Suma se acordă pe bază de cerere, formulată de elev, înregistrată până pe 1 octombrie, la unitatea de învăţământ la acare elevul este înscris, document care trebuie să conţină şi media generală a anului anterior depunerii cereri.

Conform unui ordin al ministerului de resort din acest an, utilizarea mediei se interpretează în sensul că “au prioritate eleviii cumedia generală mai mare sau primes în ordinea descrescătoare a mediilor”. Media generală a anului anterior depunerii cererii rezultă din adeverinţa eliberată de către unitatea şcolară.

Mai mult, din această adeverinţă trebuie să rezulte şi număr absenţelor nemotivate acumulate în anul şcolar anterior depunerii cererii. Autorităţile locale vor efectua şi anchete sociale pentru verificare corectitudiinii declaraţiilor de venit şi a celor referitoare la bunurile familiei, acestea vor fi efectuate în perioada 1 octrombrie - 23 octombrie. 

Centralizarea cererilor se va face prin intermediul unui portal dedicat în perioada 1 – 27 octombrie, iar afişarea pe internet a listei beneficiarilor a fost programată pentru 28 octombrie. Contestaţii vor putea fi depuse până pe 2 noiembrie şi trebuie rezolvate până pe 6 noiembrie. Conform situaţiei oficiale, anul şcolar trecut 3465 de elevi mureşeni au beneficiat de program.

Program şi pentru internate

Parlamentarii mureşeni ar putea formula o iniţiativă legislativă şi pentru subvenţionarea taxelor pe care elevii le plătesc în internate. În Târgu Mureş există 9 unităţi de învăţământ cu internate, ce vor trebui să se autofinanţeze, în care sunt cazaţi anual în medie 100 de elevi. Taxele s-ar putea dubla din noiembrie. Şefii ISJ au promis că vor discuta cu parlamentarii.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite