Târgu-Mureş: Bani puţini pentru proiectele de tineret

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Bani puţini pentru proiectele de tineret
Târgu-Mureş: Bani puţini pentru proiectele de tineret

Bugetul pentru proiectele tinerilor mai mic cu 1.000 de lei faţă de anul trecut. ONG-urile de tineret  din Mureş au posibilitatea de a se înscrie la concursul de proiecte până în 11 august.

Organizaţiile neguvernamentale mureşene au ocazia să participe la un concurs de proiecte, iar cele câştigătoare vor primi finanţare de la bugetul de stat. Dosarele pentru înscrierea la concurs trebuie depuse până în 11 august la sediul Direcţiei Judeţene pentru Tineret.

Criza economică a afectat însă bugetul pentru anul acesta al concursului de proiecte, fondurile scâzând simţitor. „Până pe 11 august, ONG-urile trebuie să-şi depună dosarele la sediul nostru pentru concurs, cu respectarea, desigur, a unor criterii. Pentru perioada 1 septembrie-10 decembrie avem un buget de 9.018 lei, cu circa 1.000 de lei mai mic decât cel de anul trecut”, a declarat Kakassy Blanka, director adjunct pe probleme de tineret în cadrul DJT Mureş.

Acesta a mai adăugat că ONG-urile câştigătoare trebuie să contribuie cu 30 la sută din sumă, contribuţie ce poate fi calculată şi prin salarizarea teoretică a voluntarilor organizaţiilor care au accesat banii. Anul trecut DJT a avut două sesiuni semestriale de proiecte, la care 10 ONG-uri au fost desemnate câştigătoare din 16 câte au aplicat. De menţionat că în Mureş există în jur de 50 de organizaţii înregistrate, din care între 30 şi 35 sunt active.

Distracţie în tabere

Pe lângă proiectele în care se pot implica în cadrul ONG-urilor locale, tinerii pot profita de oferta de tabere a Direcţiei judeţene pentru Tineret. Astfel Casa de Oaspeţi Sovata II oferă tinerilor condiţii foarte bune de cazare, clădirea fiind proaspăt renovată. Preţurile pentru cazare, fără masă sunt de 35 de lei pe persoană pe noapte, iar capacitatea Case de Oaspeţi este de 49 de locuri.

Tot în Sovata, DJT Mureş oferă alte 70 de locuri de cazare la Centrul de vacanţă în două clădiri de tip vilă, cu sală de mese de 100 de locuri.  Tinerii se pot distra şi la Centrul de agrement Lăpuşna din comuna Ibăneşti, unde li se oferă 17 locuri de cazare în camere de 2 şi 3 paturi la un tarif de 10 lei pe noapte, plus masa ce poate fi servită  la pensiuni din apropiere. Nu în ultimul rând, Direcţia pune la dispoziţie în Târgu Mureş pe perioada verii, alte 40 de camere a câte 4 paturi, în clădirea în care funcţionează atât DJT cât şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, la un preţ de 25 de lei pe persoană pe noapte. 


Suplimentări de buget

Deoarece bugetul alocat pentru proiectele ONG-urilor de tineret în acest an este mai mic faţă de cel de anul trecut, Direcţia Judeţeană pentru Tineret va cere Consiliului Judeţean Mureş  să se implice în problemă şi să adopte o hotărâre în sensul suplimentării fondurilor respective.  

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite