Târgu-Mureş: Parada Baloanelor cu Aer Cald, un eveniment reuşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Parada Baloanelor cu Aer Cald, un eveniment reuşit
Târgu-Mureş: Parada Baloanelor cu Aer Cald, un eveniment reuşit

Singura Paradă a Baloanelor cu Aer Clad din ţară s-a bucurat de mare succes în rândul publicului. Contra cost, spectatorii curajoşi au putut urca în cele 11 baloane cu aer cald venite la paradă.

Cea de-a patra ediţie a Paradei Baloanelor cu Aer Cald, desfăşurată în localitatea Câmpu Cetăţii, comuna Eremitu s-a bucurat de un deosebit succes în rândul spectatorilor veniţi din întreaga ţară pentru a asista la eveniment. Potrivit organizatorilor, numărul participanţilor din acest an a depăşit 15.000 de persoane în fiecare zi, dat fiind faptul că vremea a fost frumoasă, iar condiţiile de zbor au fost bune.

„Anul acesta la paradă au participat 11 baloane cu aer cald, dintre care doar unul singur din România, cu două echipaje din Bucureşti. Publicul a putut urca, contra cost, în baloanele ancorate la sol, dar a putut participa şi la alte activităţi, cum ar fi paintball, căţărări pe un perete, bodypainting,tras cu arcul sau plimbări cu trenuleţul”, a spus Miclos Laszlo, unul dintre organizatori.

Atracţia baloanelor

Baloanele cu aer cald au reprezentat atracţia evenimentului, iar publicul a aşteptat până la lăsarea serii pentru a le putea vedea zburând. „Am venit din Târgu-Mureş ca să le vedem, am fost şi anul trecut şi ne-a plăcut foarte mult. Fetiţa vrea să zboare cu balonul şi cred că o să urcăm cu toţii”, a spus Marieta Ştefan. Pentru adulţi preţul unei urcări la aproximativ 30 de metri timp de cinci minute a fost de 20 de lei, iar pentru copii 10 lei. Cu toate acestea interesul a fost mare, atât din partea copiilor cât şi din partea adulţilor. „N-am mai zburat niciodată, dar cred că o să încerc acum. Baloanele sunt foarte frumoase, e prima oară când vin, dar voi reveni pentru că mi-a plăcut foarte mult”, a spus Ioana Precup, din Reghin.

Zboruri dimineaţa şi seara

În cadrul Paradei Baloanelor cu Aer Cald s-a zburat atât dimineaţa cât şi seara, unele baloane parcurgând o distanţă de peste 5 kilometri.  Conform organizatorilor dimineaţa şi seara este perioada optimă de zbor cu baloanele cu aer cald, întrucât curenţii de aer nu sunt atât de puternici. Pe lângă baloane, spectatorii au putut vedea acrobaţii cu parapanta sau motoparapanta, dar şi salturi cu paraşuta efectuate de paraşutiştii Aeroclubului din Târgu-Mureş.

Eveniment unic în România

Parada Baloanelor cu Aer Cald este singurul eveniment de acest gen din România, acest sport fiind încă în faza de debut la noi în ţară. În cele trei ediţii anterioare, organizatorii au reuşit să adune, inclusiv din străinătate, 25 de echipaje cu baloane cu aer cald, peste 30 de piloţi de motoparapantă, motodeltaplanori precum şi paraşutişiti de înaltă performanţa din lotul naţional al României.


Cât costă un balon

Un balon cu aer cald costă în jur de 40.000-50.000 de euro, dar poate să fie şi mai scump, în funcţie de dotările sale şi de posibilităţile de zbor. Anvelopele sunt dintr-un material special, poliester sau poliamidă. În interior, temperatura ajunge la 130 de grade, pentru ca balonul să poată zbura. În nacelă pot intra 4-5 persoane în funcţie de dimensiunea acesteia.

 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite