Baie toxică pentru copii la ştrandul din Reghin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Distracţia la ştrand putea lua o turnură neaşteptată pentru 15 tineri din Reghin. Controalele DSP au relevat că volatilitatea clorului a dus la apariţia ameţelilor şi a problemelor de sănătate resimţite de copii.

15 reghineni, dintre care 14 copii cu vârste între 4 şi 17 ani, au trăit clipe de pomină duminică după-masă, când simpla baie într-unul din cele patru bazine ale ştrandului municipal s-a transformat într-o bătălie cu vaporii de clor. Din câte se pare, sistemul automat de recirculare a apei din bazine a igienizat apa cu clor, iar vaporii substanţei i-au afectat pe unii copii care se bălăceau în bazine. „Fetiţa mea s-a dus la ştrand şi eu eram liniştită acasă, când am primit un telefon că trebuie să o iau de la spital. Când am ajuns mi-a spus doar că avea gust de clor în gură şi chiar mirosea, am simţit şi eu. Acum e bine, dar am tras o sperietură groaznică”,afirmă Aurica Pop, mama uneia dintre fetiţele ajunse la spital în urma incidentului.

Tinerii au fost spitalizaţi atât la Reghin, cât şi la Târgu-Mureş, iar ieri dimineaţă au fost cu toţii externaţi, starea lor nefiind una gravă. Aceştia prezentau ameţeli, dureri de burtă şi erau palizi, dar simptomele nu erau de natură să îi îngrijoreze pe medici.

Am fost anunţat să vin după copil la secţia ATI a spitalului din Reghin şi l-am găsit cu masca de oxigen pe faţă. Îi era rău, era palid, îl durea burtica şi respira greu. A fost prima lui zi când a fost singur la ştrand şi uite ce s-a întâmplat”, spune Traian Ungureanu, tatăl unuia dintre copiii intoxicaţi când făceau baie în bazin. A fost pentru prima dată  când s-a întâmplat aşa ceva la Reghin, iar din acest motiv au circulat zvonuri conform cărora un angajat al ştrandului a aruncat cu clor în bazin sau chiar că unii copii se află în comă la spital.

Clorul din apă, în cantităţi normale

Primăria din Reghin se spală pe mâini de toată tevatura creată. Reprezentanţii Municipalităţii, instituţie care administrează ştrandul, afirmă că mirosul de clor i-a speriat pe cei prezenţi la ştrand, iar întreaga reacţie a acestora a fost exagerată. „Am închis momentan ştrandul, până la clarificarea situaţiei. Imediat ce am aflat despre incidentul de acolo, i-am transportat pe copii la spital, dar nici măcar o secundă nu a existat vreun pericol pentru ei. Nu ne-am permite să facem aşa ceva. Sistemul de curăţare a apei este unul automat şi se opreşte atunci când valorile de clor depăşesc limitele stabilite de lege. Nu se pune problema ca cineva, de nebun, să arunce cu clor în apă. Pur şi simplu substanţa cu care a fost tratată apa este una volatilă, iar din acestă cauză, plus având în vedere căldura de afară şi soarele puternic, unii micuţi au ameţit. Am efectuat controale alături de DSP şi s-a putut observa clar că apa e optimă pentru îmbăiere şi nu pune în pericol sănătatea celor care fac baie în ştrand”, ne-a declarat Gabriela Koss, secretara Primăriei Reghin.

Într-adevăr, Direcţia de Sănătate Publică Mureş a efectuat un control imediat după incident, duminică seara, plus încă unul ieri dimineaţă, în urma cărora bazinele au fost închise publicului până la definitivarea cercetărilor. Valorile de hipoclorit de sodiu din apă se încadra în parametri normali. Au fost prelevate însă şi probe suplimentare, iar rezultatul acestor analize este în continuare aşteptat. Cel mai probabil, sensibilitatea copiilor la clor a dus la apariţia ameţelilor şi a durerilor de burtă, iar atât părinţii copiilor, cât şi administratorii ştrandului sunt mulţumiţi că incidentul nu a fost unul dramatic. Autorităţile reghinene promit că vor schimba procedura de filtrare şi igienizare a apei, pentru a fi evitate astfel de întâmplări în viitor.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite