Azomureş numără banii, mureşenii respiră aer cu amoniac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă a fost amendat deja de şase ori în acest an, combinatul Azomureş nu pare afectat de sancţiunile Gărzii de Mediu. Autorizaţia de mediu a societăţii va fi revizuită, astfel încât să existe o procedură clară de urmat în cazul în care poluarea persistă.

Mureşenii au respirat în ultima vreme un aer poluat cu amoniac şi asta din cauza Combinatului chimic Azomureş, care, funcţionează la capacitate maximă. O dovedesc rapoartele prezentate de societate Bursei de Valori Bucureşti, care confirmă faptul că în primele şase luni ale acestui an, combinatul a produs 657.432 de tone de îngrăşăminte chimice, înregistrând un profit net de 163.244.891 de lei.

Chiar dacă o parte din bani au fost investiţi de societate în strategii pentru reducerea poluării, măsurătorile efectuate de Agenţia pentru Protecţia Mediului arată că aerul din oraş este în continuare poluat cu amoniac. Pentru că situaţia s-a repetat de mai multe ori în această lună, autorizaţia de mediu a Combinatului va fi revizuită.

Amenzi peste amenzi...degeaba

Măsurătorilor efectuate de analizorul mobil omologat al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Mureş au aratătat că sambata, 13 august, între orele 10.30 si 11.00, valoarea concentraţiei de amoniac din aer era de 0,675mg/mc, faţă de 0,300mg/mc cât e limita maximă admisă. În urma unui control efectuat la societate, Combinatul Azomureş a fost amendat cu 50.000 de lei. Chiar şi aşa, depăşirile concentraţiei de amoniac au continuat şi în zilele următoare.

„La circa 0,5 km de platforma Azomureş SA, luni, 22 august a fost depăşită concentraţia zilnică maxim admisă, valoarea măsurată fiind de 0,182 mg/mc, faţă de 0,100, cât este concentraţia maxim admisă”, a precizat Dănuţ Ştefănescu, directorul executiv al APM Mureş.Inspectorii Gărzii de mediu s-au deplasat din nou la faţa locului, de data aceasta însoţiţi chiar de ministrul Mediului, Borbely Laszlo, care a purtat discuţii cu cei din conducerea societăţii.

Măsurători ce se bat cap în cap

Conducerea Azomureş afirmă că societatea respectă legislaţia în vigoare, iar măsurătorile efectuate cu aparatura proprie nu indică niciun fel de poluare. „Ne-am respectat literă cu literă toate obligaţiile referitoare la mediul înconjurător. Am făcut toate investiţiile  solicitate pentru a ne putea încadra în limitele admise de lege. De regulă valorile care le măsurăm noi aici, nu sunt de acelaşi grad de mărime ca şi cele pe care le măsoară aparatul acela (n.r analizorul APM)”, a precizat Ioan Şoleriu, directorul tehnic al Azomureş. 

Ministrul Mediului a dat termen ca în două săptămâni,  atât analizorul automat al APM cât şi cel al Azomureş să fie sincronizate, pentru a nu mai oferi măsurători diferite.

De asemenea, în două luni Azomureşul va primi o autorizaţie de mediu revizuită, care va prevedea procedurile de urmat în cazul unor depăşiri frecvente ale maximelor admise de amoniac în aer, legislaţia permiţând suspendarea temporară a activităţii sau chiar retragerea autorizaţiei de funcţionare.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite