Târgu Mureş: Poluare: Emisiile de amoniac ale Azomureş, monitorizate o lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu Mureş: Poluare: Emisiile de amoniac ale Azomureş, monitorizate o lună
Târgu Mureş: Poluare: Emisiile de amoniac ale Azomureş, monitorizate o lună

La Târgu Mureş au sosit şefii APM şi ai Gărzii naţionale şi regionale de mediu. Amendat de Garda de Mediu, combinatul a depăşit de mai multe ori concentraţia de amoniac din aer. Cetăţenii resimt acut mirosul înţepător al amoniacului şi acuză Azomureşul de indiferenţă.

Un autolaborator va monitoriza permanent emisiile de amoniac de la Azomureş SA, fiindcă din iulie depăşirile repetate ale limitei maxime de concentraţie de amoniac din aer, au determinat Garda de Mediu Mureş să amendeze combinatul cu 50.000 respectiv 20.000 lei. Primarul Târgu Mureşului, Dorin Florea, a invitat reprezentanţii Gărzii Naţionale şi Mediu,  precum şi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului de la nivel naţional, regional şi local, spre a găsi o soluţie de diminuare a poluării în municipiu. La întâlnire au lipsit reprezentanţii Azomureş, cu toate că, susţine Dorin Florea, au fost invitaţi.

„E cu atât mai grav cu cât în România nu există laboratoare acreditate ISO. Cer agenţiilor de mediu şi gărzii de mediu ca să prezinte o situaţie clară în privinţa calităţii aerului din oraş, fiindcă oamenii sunt foarte afectaţi” afirmă Florea. Telefonic, Angela Podină, directorul executiv al Azomureş, ne-a spus că societatea are propria aparatură de determinare a emisiilor de substanţe. “Datele nostre mereu au corespuns cu cele ale APM. Însă când am fost amendaţi, APM a făcut măsurători în alte zile decât cele făcute simultan cu noi”, a remarcat Angela Podină.

Însă directorul Agenţiei Regionale Pentru Protecţia Mediului Sibiu, Daniela Stoica, spune că rezultatele analizelor pe care le-au primit în acest an indică depăşiri serioase de amoniac în Târgu Mureş. „Timp de o lună, se va instala în municipiu un laborator mobil pentru monitorizarea permanentă a emisiilor şi, în funcţie de situaţiile identificate, Agenţia Regională de Mediu va decide, împreună cu Garda Naţională de Mediu, ce măsuri vor lua”, a asigurat Daniela Stoica.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite