Aven Amentza Romale, mureşenii care au uimit ţara la „Românii au talent”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei trei tineri mureşeni de etnie romă au impresionat juriul şi publicul la "Românii au talent"
Cei trei tineri mureşeni de etnie romă au impresionat juriul şi publicul la "Românii au talent"

Aven Amentza Romale este grupul din Târgu-Mureş care a uimit întreaga ţară la show-ul "Românii au talent". Cei trei tineri de etnie romă consideră că dansul este singura soluţie de a ieşi din sărăcie... şi o fac de mama focului.

Spectacolul propus de ei constă în bătaia ritmică a pet-urilor, oalelor şi tigăilor, de podea, mâini şi picioare, într-o armonie perfectă şi cu un ritm alert. Sceneta jucată de băieţi, în care interpretau rolurile unor gunoieri cu valenţe artistice, a impresionat atât juriul format din Andi Moisescu, Andra şi Mihai Petre, cât şi publicul, astfel că grupul a ajuns în semifinalele concursului "Românii au talent".

Este o performanţă incredibilă dacă ne uităm la background-ul celor trei membri. Chiar dacă nu au reuşit calificarea în ultimul act al concursului, la mare bătălie cu X-treme Brothers, Aset Crew şi Loredana şi Cristian Fieraru, Andi Moisescu a cerut aplauze speciale pentru formaţia mureşeană şi a mărturisit că „în sufletul meu, ei sunt în finală”.

„Slumdog millionaires” de Târgu-Mureş

Iosif Buta, Tibor Kanya şi Jozsef Grekuly participă la repetiţii de trei ori pe săptămână pentru ca spectacolele lor să fie impresionante de fiecare dată. Mereu le place să vină cu ceva nou în reprezentaţiile lor, care reprezintă un fel de amestec între dansurile ţigăneşti şi sunetele ritmate, realizate într-un sincron perfect, prin bătaia mâinilor şi picioarelor de diverse obiecte. "Provin dintr-o familie modestă, am crescut alături de cei doi fraţi mai mari ai mei. Am lucrat ca zilier, pentru că nu mi-am găsit un post în domeniul studiat la şcoala profesională, adică în mecanica auto. Fac parte din trupa aceasta de 10 ani şi am participat alături de băieţi la diverse turnee naţionale şi internaţionale. Aştept momentul în care voi ajunge o persoană cunoscută datorită dansului meu", spune Iosif, un tânăr mureşean care va împlini 26 de ani luna aceasta şi care se mândreşte că, în ciuda vieţii grele pe care a dus-o şi încă o duce, nu a avut niciodată probleme cu legea. Cel de-al doilea membru al trupei, Tibi, un tânăr de 22 de ani, se laudă cu faptul că "are ritmul în picioare". Are o soră mai mică şi, deşi a terminat şcoala profesională pentru a fi bucătar, nu şi-a găsit vreun post în acest domeniu. Aşa că, asemeni multor etnici romi din ţara noastră, s-a descurcat cum a putut. "Sunt căsătorit de trei ani, am o fetiţă de doi ani, iar soţia mea este însărcinată. Locuim împreună cu părinţii mei şi, deşi lucrez la o societate comercială din oraş, găsesc timp pentru a mă menţine în formă la repetiţii, alături de ceilalţi băieţi. Îmi place ceea ce fac şi de aceea sunt membru în trupa Aven Amentza Romale de 14 ani".  Povestea lui Jozsef, mezinul formaţiei, este una mai specială. Are 19 ani şi deja e tatăl unui copil de patru luni. În plus, el recunoaşte că s-a aflat "la locul nepotrivit, în momentul nepotrivit", luând parte la un scandal, în urma căruia s-a ales cu o condamnare la închisoare cu suspendare. "Nu am avut nici o vină, dar am avut ghinionul să mă aflu unde nu trebuia. Sunt membru al trupei de opt ani, pentru că mereu mi-a plăcut să dansez, iar visul meu e să devenim o trupă profesionistă în adevăratul sens al cuvântului", mărturiseşte băiatul, care în prezent nu are nici o sursă de venit.

Spectacole ţigăneşti din 1990


Ansamblul Aven Amentza Romale a fost înfiinţată în anul 1990 la iniţiativa lui Venczi Janos, membru al Uniunii Democrate a Romilor şi Ţiganilor din Târgu-Mureş, scopul trupei fiind acela de promovare a valorilor artistice ale ţiganilor din judeţul Mureş. De-a lungul anilor, ansamblul a format aproximativ 250 de artişti şi a participat la foarte multe spectacole şi manifestări culturale, inclusiv la "Inimi Fierbinţi", festival dedicat romilor de pretutindeni.

Trupa Aven Amentza, compusă din cei trei tineri mureşeni, a fost compusă special pentru concursuri de dans ritmic sau, cu alte cuvinte, stepp ţigănesc. Trupa are rolul de a prezenta într-o anumită măsură tradiţia romilor din judeţul Mureş.. Participarea la "Românii au Talent" reprezintă cea mai mare performanţă a celor trei dansatori. "Noi nu ne gândim să câştigăm premiul cel mare, dar ştim că dacă vom fi promovaţi corespunzător, putem obţine contracte şi chiar putem avea un venit bun din practicarea dansurilor de acest gen", sunt de părere membrii trupei.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite