Târgu Mureş: Autorizaţia de mediu a Azomureş, revizuită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu Mureş: Autorizaţia de mediu a Azomureş, revizuită
Târgu Mureş: Autorizaţia de mediu a Azomureş, revizuită

Combinatul târgumureşean a fost amendat, în vară, pentru poluarea aerului cu amoniac Conducerea SC Azomureş contestă măsurile, afirmând că simplul miros de amoniac nu reprezintă poluare sau o încălcare a legislaţiei mediului

Poluarea aerului din Târgu Mureş şi localităţile învecinate au determinat Agenţia Regională de Protecţia Mediului Sibiu ca din 5 octombrie să revizuiască autorizaţia integrate de mediu a combinatului Azomureş. Reprezentanţii ARPM Sibiu au arătat că motivele sunt în primul rând legate de sesizările populaţiei privind disconfortul generat de prezenţa amoniacului în aer.

„În urma monitorizării calităţii aerului, s-au constatat depăşiri ocazionale la indicatorul amoniac, în perioada iulie-septembrie”, se arată într-un comunicat al agenţiei. Directorul APM Mureş, Dănuţ Ştefănescu a arătat că revizuirea autorizaţiei de mediu s-a cerut pentru a se reevalua nivelul emisiilor.

„E vorba de reluarea procedurilor de autorizare şi schimbare a limitelor de emisie, cărora Combinatul va trebui să se conformeze”, a spus şeful Ştefănescu. Şefa ARPM Sibiu, Daniela Stoica, a arătat că Azomureş a fost amendat de două ori cu suma de 70 000 de lei, dar le-a constestat deoarece laboratorul de măsurare a emisiilor nu este acreditat.

„Ne aşteptăm să ajungem în instanţă. În două săptămâni se va face, la Târgu Mureş, un control de estimare, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor locale, a agenţiilor şi a gărzii de mediu”, a asigurat Daniela Stoica.

Azomureşul contestă măsurile

La rândul său, directorul comercial al Azomureş, Angela Podină, apreciază că acel comunicat al ARPM Sibiu ridică semne de întrebare. „La amoniac, percepţia olfactivă nu e parametrul legiferat ca spre stabilirea depăşirii concentraţiei maxim admisibile în aer. Pe de altă parte, planul asumat de Azomureş la emiterea Autorizaţiei de mediu, este în integralitate respectat şi urmează să fie finalizat în 2015”, a spus Angela Podină.

Ea a reiterat disponibilitatea unităţii de a colabora deschis cu autorităţile competente, la procedura de emitere a noii autorizaţii, atâta timp cât acestea vor preciza clar schimbările legislative aplicabile societăţii, survenite dupa emiterea autorizatiei. „Noi am solicitat precizări de la ARPM Sibiu, fără să fi primit răspuns, şi nu există clarificări nici în comunicatul remis presei”, conchide Angela Podină.


Presiunile se menţin asupra AZO
Cei de la Azomureş au contestat atât procedurile noastre cât şi sancţiunile financiare, dar noi ne menţinem presiunile legale asupra lor, chiar dacă se va ajunge, până la urmă în faţa completului de judecată – directorul ARPM Sibiu Daniela Stoica

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite