Atenţie, mureşeni, vă puteţi trezi cu un copac în cap!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tremurăm de fiecare dată când plouă, din cauza copacilor care se prăbuşesc pe drumurile publice, maşini sau case. Pompierii de la ISU au ajuns să degajeze drumurile blocate de copaci mai des decât să stingă incendii, iar prognozele meteo nu sunt deloc dătătoare de speranţă.

Mureşenii au emoţii de fiecare dată când plouă mai puternic, deoarece copacii bătrâni stau să cadă şi le pun în pericol bunurile sau chiar vieţile. Încă de la jumătatea lunii iunie, pompierii de la ISU Mureş s-au confruntat cu foarte multe cazuri de copaci căzuţi pe clădiri, maşini sau drumuri, în urma furtunilor şi ploilor.

Vineri, doi copaci s-au prăbuşit în timpul unei furtuni, în cartierul Dâmbu Pietros, pe blocul 22 situat pe Bulevardul 1848. Din fericire, nu au existat răniţi, dar au existat pagube materiale (grilajele unui balcon situat la parter au fost rupte de crengi, precum şi una din aripile unei maşini parcate pe trotuar n.r.). Ba mai mult, chiar şi în faţa Primăriei s-a prăbuşit un copac, tot vineri şi tot fără victime. Duminică seara, circulaţia pe DN 15, în dreptul localităţii Gorneşti, a fost blocată pe ambele sensuri de mers de un copac căzut pe carosabil. Azi dimineaţă, aceeaşi situaţie a fost semnalată pe DN 14, în dreptul localităţii Daneş. Problemele de acest gen sunt din ce în ce mai dese şi îi sperie pe localnici.

Le recomandăm tuturor mureşenilor să anunţe autorităţile atunci când observă că un copac e uscat sau înclinat, pentru că pune în pericol vieţile oamenilor, precum şi bunurile acestora. În plus, le cerem să nu îşi parcheze maşinile sub astfel de pomi şi să nu se ferească de furtuni sub crengile copacilor. Riscurile sunt prea mari. Din fericire, în Mureş nu au existat victime până acum, dar pericolul e constant”, ne-a declarat lt. Cristian Mureşan de la ISU Mureş

Reîncep tăierile copacilor

Primăria este contactată zilnic de mureşeni care se simt periclitaţi de unii copaci care cresc în apropierea caselor acestora. În acest sens, a fost realizată o inventariere a copacilor-problemă, iar aceştia vor fi tăiaţi încă din această săptămână. „Avem o echipă de specialişti care inspectează în fiecare zi sute de copaci, dar e foarte important şi aportul localnicilor. De multe ori se întâmplă ca acei copaci pe care noi îî considerăm ca fiind un pericol din cauză că sunt uscaţi, să nu cadă, ci acest lucru să se întâmple în cazul pomilor ale cător rădăcini au fost afectate de săpături din apropierea acestora. Cert e că zilnic primim telefoane de la locatari şi zilnic facem verificări pentru ca pericolele de acest gen să dispară”, ne-a declarat Anca Teban, şefa Biroului de Amenajpri Peisagistice din cadrul Primăriei Târgu-Mureş.

Ploile nu contenesc

Prognozele meteo anunţă ploi în următoarele zile, până sâmbătă inclusiv. E posibil ca vremea să se încălzească, iar seara să avem parte de furtuni cu descărcări electrice, astfel că pentru a vă proteja integritatea fizică, precum şi bunurile, vă recomandăm să fiţi cu ochii în patru atunci când afară începe să picure.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:

image
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite