“Arta” va deveni un cinematograf ultimul răcnet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vechiul cinematograf Arta va fi modernizat în viitorul apropiat. Ochelarii 3d vor avea, în sfârşit, utilitate chiar şi la Târgu-Mureş, odată cu finalizarea lucrărilor de modernizare a singurului cinematograf din oraş.

Studiul de fezabilitate comandat de autorităţi a fost finalizat, iar concluziile au fost acelea că spaţiul în care funcţionează singurul cinematograf din oraş nu este bine pus în valoare. Studiul relevă că  soluţia actuală, cu o singură sală de 618 locuri rezervată doar pentru filme difuzate classic, pe o peliculă de 35 de milimetri şi cu holul principal nefuncţional şi în suprafaţă redusă de doar 169 de metri pătraţi, în loc de circa 300 de metri pătraţi a determinat scăderea drastică a numărului de spectatori şi, implicit, a eficienţei economice a ansamblului cinematografic local. Autorii studiului au conchis că reorientarea artei cinematografice din Europa spre săli de proiecţie cu suprafeţe reduse şi cu spectacole de mare varietate,  cuprinzând de la filme de cinematecă şi clasice până la cele mai moderne în sistem Digital Cinema 2d/3d  poate prezenta unica soluţie de revigorare funcţională, estetică şi implicit economică a artei cinematografice din oraş.

Cum va arăta noua “Arta”

Studiul a confirmat faptul că Arta poate fi transformată într-un cinematograf multifuncţional, de genul multiplex-urilor, în care pot fi vizionare mai multe filme simultan, în două, trei sau chiar patru săli cu o capacitate mai mică. Astfel, mureşeanul de rând va putea allege între mai multe filme, iar posibilitatea ca sălile de cinema să fie pline ar creşte datorită capacităţii reduse ale acsetora.

Vor exista două săli destinate exclusiv cinematografiei tridimensionale şi o sală multifuncţională destinată cinematografiei clasice, unor spectacole artistice dar care va fi dotată şi cu tehnologie 3d. De asemenea vor fi refuncţionalizate holurile şi anexele aferente activităţii curente dar şi destinate unor expoziţii de artă clasică şi arte vizuale. Acestea, în completarea sălilor, vor putea găzdui inclusiv festivaluri de filme”, a explicat directorul Serviciului Public pentru Utilităţi Municipale, Mircea Moldovan.

Sala principală va avea 208 locuri pentru filme clasice pe peliculă de 35 mm şi 2d/3d, iar cele două săli din spate , cu câte 104 locuri, exclusiv pentru filme în 2d/3d. Scena existentă generoasă şi largă a sălii mari cu puţine modificări nestructurale va permite utilizarea acestei săli şi pentru alte activităţi culturale. Eliberarea spaţiilor tehnice din spatele clădirii va permite utilizarea acestora pentru noi destinaţii de vestiare, grupuri sociale sau dotări tehnice. Transformarea cinematografului Arta într-unul 3d va fi făcută la un cost de aproape 800.000 de euro (3.700.000 lei), cu aparatură de la SC Magic View SRL, din Bucureşti.

Cinematograful va deveni unul dintre cele mai iubite locuri pentru mureşeni", afirmă primarul oraşului, lucrările urmând a fi finanţate din fondurile proprii ale Primăriei. Nu a fost stabilit un termen pentru iniţierea lucrărilor, dar acestea vor începe în scurt timp. Cert e că de anul viitor, târgurile de haine organizate în holul cinematografului vor fi de domeniul istoriei.

Cinema de peste 50 de ani

Cinematograful „Arta” a fost inaugurat la 7 noiembrie 1960 şi a purtat, pentru scurt timp, numele revoluţionarului paşoptist Nicolae Bălcescu. Avea 800 de locuri şi era considerat drept unul dintre cele mai moderne la acea epocă. Ultima dată când a fost renovat a fost în anul 1986. Timp de mai bine de o jumătate de secol, aici au fost difuzate peste 2.500 de filme, vizionate de peste 45 de milioane de spectatori.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite